Missä Kuikka Koponen on syntynyt?

Kysytty
3.11.2003

Missä Kuikka Koponen on syntynyt?

Vastaus

Vastattu
3.11.2003
Päivitetty
17.9.2007

Lauri Simonsuuri kertoo artikkelissaan "Silmänkääntäjiä" Kuikka-Koposesta,porvarilliselta nimeltään Abel Koponen, että hän tarinoiden
mukaan on ollut Suomen kuuluisin silmänkääntäjä ja tunnettu kansanparantaja.
Hän syntyi vuonna 1833 Leppävirroilla - eräiden tietojen mukaan Heinävedellä -
ja kuoli Jäppilässä (tai Säämingissä) vuonna 1890. Tieto on Suomen sanasta. Kansalliskirjallisuutemme valiolukemiston 19. osasta sivulta 538. Tämä Lauri Simonsuuren artikkeli on alunperin ollut Helsingin Sanomissa 12.2.1956. Aini Rössi puolestaa kertoo kirjassaan "Kuikka Koponen. Konstikas kujeilija"(1979) Kuikka-Koposen syntyneen 1.12.1833 Lepävirran pitäjän Varistaipaleen kylässä.
Kumpi tieto on oikeampi? Kansatieteilijä Lauri Simonsuuren kirjoitus on asiantuntijan, mutta se on varhaisempi. Oman kirjansa esipuheessa Aini Rössi kertoo saaneensa apua Suomen Kirjallisuuden Seuran arkistosta, Savon Maakunta-arkistosta ja Savonlinnan pääkirjastosta sekä Säämingin kirkkoherranvirastosta.

9 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kuikka-Koposen syntymää koskevista tiedoista molemmat ovat oikein, mutta Rössin tietoja voidaan pitää oikeampina. Leppävirran seurakunnan syntyneiden luettelosta käy ilmi, että Abel Koponen on syntynyt 1.12.1833 Varistaipaleen kylässä. Vanhemmat ovat talollinen Sigfid Koponen ja Helena Lappalainen. Varistaipaleen kylä kuului tuolloin Leppävirran pitäjään, mutta 1860-luvulla pitäjähallinnon järjestelyissä kylä tuli kuulumaan Heinäveteen ja kuuluu siihen edelleen.

Kuikka Koponen kuoli Jäppilässä Yömäellä ja on haudattu Jäppilän hautausmaalle. Hauta on tarkoitus merkitä

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.