Kouvola

Viimeisimmät vastaukset

707 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Mikä on ikäsuositus Ripleyn Usko tai älä- kirjoille? 48 22.11.2022 Suomessa ei ole kirjoille olemassa samanlaista lakiin perustuvaa ikärajaluokitusta kuten elokuville on. Kirjoille ei ole myöskään virallisia ikärajasuosituksia. Kustantajat tekevät suosittelua sijoittaessaan kirjan esim. uutuusluetteloissaan tiettyyn kategoriaan, esim. lapset ja nuoret. Joskus myös näkee kirjan takakanteen painetun suosituksen. Kirjastoissa joko noudatetaan kustantajan kategorisointia tai arvioidaan kohderyhmä uudelleen. Ripleyn Usko tai älä -kirjat on Kyyti-kimpassa sijoitettu lasten ja nuorten osastoille. Pikasilmäys Suomen eri kirjastoihin osoittaa näin tekevän suurimman osan kirjastoista. Joissakin niitä on sijoitettu lasten/nuorten osaston lisäksi myös aikuisten osastolle.  
Hesperian sairaalan ylilääkäri 1950-60 luvuilla. 33 14.11.2022 Wikipediaan joudun tässä vastauksessa nyt tyytymään.   Asser Stenbäck (https://fi.wikipedia.org/wiki/Asser_Stenb%C3%A4ck) "Hesperian sairaalan johtavana ylilääkärinä 1957–1965"   Carl-August Borgström (https://fi.wikipedia.org/wiki/Carl-August_Borgstr%C3%B6m) "Hesperian sairaalan apulaisylilääkärinä 1952–1961 ja ylilääkärinä 1961–1975"   Tiedot löydetty läpikäymällä https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomalaiset_psykiatrit   Hesperian sairaala on perustettu 50-luvun lopulla Kivelän sairaalan mielenterveysyksiköstä ja sairaalarakennus on valmistunut 1962. (https://betoni.com/wp-content/uploads/2015/10/BET0603_s30-35.pdf ja https://fi.wikipedia.org/wiki/HYKS_Psykiatriakeskus) Tarkempia tietoja löytynee teoksesta Helsingin...
Mistä tulee sanonta "samaan syssyyn"? Entä sanonta "syssymmällä" ('syksymmällä')? Ovatko murrepohjaisia vaiko puhdasta kielellistä ilottelua? 91 29.9.2022 Sana sysy, sysyyn sekä sen tavallisempi variantti ilmauksessa yhteen/samaan syssyyn merkityksessä 'yhteen läjään; yhtä soittoa, yhtäjaksoisesti' ovat luultavasti samaa perua kuin verbit sysätä ja sysiä. Sysätä-verbin merkityksiä ovat 'lykätä, työntää, tuupata' ja murteissa myös 'hangata, hieroa'. Sysiä-verbillä taas on merkityksiä 'tuuppia, töniä, syrjiä'. Myös suomen lähisukukielistä löytyy samaa perua olevia sanoja, joilla on myös samankaltaisia merkityksiä. Syssymmällä-muodosta löytyi hieman juttua Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta: https://www.kotus.fi/nyt/kotus-vinkit/syssymmalla.36711.news Syssymmällä on puhekielinen ja tyyliltään arkinen muoto ajanilmauksesta syksymmällä, jonka merkitys on 'myöhemmin syksyllä'. Ilmauksella...
Kenen tekemä oheinen runo/laulun sanat ovat? Mahdollisesti koulun laulukirjasta. "Tulinen, kultainen, keltainen hehku on rantapuistikon. Lehtiä kierittää,… 38 16.9.2022 Sanat ovat tšekkiläisestä kansanlaulusta, joka löytyy muutamasta nuotista Kohassa nimellä Syksy saapuu kaupunkiin. Esim. Musica-sarjan oppilaan kirjassa 5–6 laulussa mainittu sanoittaja on "Sauvo Puhtilan mukaan Sointu Annala". Lauluun on kyseisessä nuotissa myös toinen säkeistö. Joissakin muissa lähteissä, esim. fono.fi:ssä (palvelun päivitys loppunut 1/2022; korvaava palvelu tekeillä) sanoittajaksi mainitaan vain Sauvo Puhtila. http://www.fono.fi/KappaleenTiedot.aspx?kappale=kaupunkiin&ID=826b1c1b-f479-4e13-a42f-4716562ed9b8 (Puhtila tunnistetaan ehkä paremmin taiteilijanimellään Saukki. Muitakin taiteilija-/salanimiä hänellä oli useita.)
Ennen vuotta 1954 ja nykyistä virallista lippuaan Ahvenanmaa liputti vaakaraitalipulla, jossa vuorotelivat sininen, keltainen ja sininen. Milloin tämä vanhempi… 25 13.9.2022 Hei  Epävirallista  lippua käytettiin ensimmäisen kerran "Maakunnassa oli epä - virallisesti käytetty 1922 laulujuhlilta alkaen Ruot- sin lipun värien mukaista poikittain jaettua sinikel - tasinistä lippua."    Lähde: Pohjoismaat_Baltia_PA.pdf (hamina.fi)
Mitkä cd-rom-pelit? 33 1.7.2022 Toinen kysytty pelisarja on todennäköisesti Minä rakastan eläimiä! Pelejä löytyy kirjastojenkin kokoelmista Finna.fi-palvelusta: https://finna.fi/Search/Results?limit=0&dfApplied=1&lookfor=%22Min%C3%A4+rakastan+el%C3%A4imi%C3%A4%21%22&type=AllFields&filter%5B%5D=%7Etopic_facet%3A%22tietokonepelit%22 Vanhojen pelien nimiä voi yrittää selvittää erilaisten pelitietokantojen avulla. Tietokannoista peliä voi etsiä hakusanoilla tai rajata hakua esim. pelialustan, julkaisuajankohdan ja aiheen mukaan. Hukassa oleva pelin nimi saattaa löytyä näppärästi myös postaamalla oma kysymys jollekin peliaiheiselle keskustelufoorumille. Tässä muutamia sivustoja: Retropelit.fi: http://www.retropelit.fi/ Ylilauta.org Hukatut pelit -foorumi:...
Sukunimeä Selkee käyttää vain noin 110 henkeä Suomessa. Kuinka kauas historiassa nimi yltää? 71 27.6.2022 Mikkosen ja Paikkalan Sukunimet-kirjan mukaan Selkee on sekä asutus- että sukunimi. Kylännimenä se on esiintynyt Mouhijärvellä jo 1500-luvulla. Mouhijärvellä sijaitsee myös Selkeen kartano. Ruovedellä on syntynyt vuonna 1852 August Selkee. Siellä nimi on myös kantatilan nimi. Ehkä sukunimi on yleistynyt 1800-luvulta lähtien. Lähteet ja lisätietoa sukunimestä: Pirjo Mikkonen & Sirkka Paikkala: Sukunimet (2000)Sukunimi-info : Selkee Lisätietoa Selkeen kartanosta (Kartano mainitaan kirjojen asiasanoissa): Kauko Ruotsalainen: Sukujemme elämänvaiheita ja perinnetietoa (2006) Vammalan seudun sukututkijat : vuosikirja. 2014 Risto Vasara: Mouhijärven emäpitäjän ja Selkeen virkatalon vaiheita (1975)  
M.A Nummisen omintakeisesta laulu äänestä niin onko se hänen luontainen ääni vai onko se hänen omarakentama juttu?? 68 23.5.2022 Hei Yleisradion haastattelussa Numminen vastaa kysymykseen näin: https://yle.fi/uutiset/3-9172283   Ja elämäkerrassaan Kaukana väijyy ystäviä kappaleessa Sosiologialla julkisuuteen, hän kertoo vastaavanlaisen tarinan:   Eli hän oli joutunut extempore laulamaan ensimmäistä kertaansa nauhalle ja oli siinä "toisaalta varovaisuuttani, toisaalta uhomielessä valitsin kireän tenoriäänen normaalin baritonini asemesta."    
Olen pitkään miettinyt ja ihmetellyt, kun sanotaan auringon nousevan idästä ja laskevan länteen. Nyt kun iltaisin katselen auringonlaskua länteen suoraan… 602 20.5.2022 Hei   Vastaus kysymykseesi löytyy mm. sivulta   Auringonnousu ja -lasku (stanford.edu)   Osaathan käyttää Google-kääntäjää saadaksesi tekstin suomeksi? Mutta tässä osittainen lainaus tekstistä: Useimmat ihmiset tietävät, että Aurinko "nousee idässä ja laskee länteen". Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan ymmärrä, että se on yleistys. Itse asiassa Aurinko nousee vain itään ja laskee länteen 2 päivänä vuodesta - kevät- ja syyspäiväntasaukset! Muina päivinä Aurinko nousee joko pohjoiseen tai etelään "suoraan itään" ja laskee pohjoiseen tai etelään "suoraan lännestä". Joka päivä nousu- ja asetuspisteet muuttuvat hieman. Kesäpäivänseisauksessa Aurinko nousee niin kauas koilliseen kuin ennenkin ja laskee luoteeseen. Joka päivä sen jälkeen...
Agatha Christie. Olen käyttänyt Wikipediaa yrittäessäni löytää hänen suomennettuna teoksia. Nyt kuitenkin käsiini osui teos "Hercule Poirot ja huvimajan… 49 21.3.2022 Hei   Suomen kansallisbibliografia Melinda löytyy osoitteesta MELINDA - Perushaku (kansalliskirjasto.fi)   Sieltä löytyy kaikki Suomessa painettu kirjallisuus. Lähetin sinun sähköpostiisi Melindassa tehdyn Christie-haun.    
Onko suomen kielen johtimista tehty tyhjentävää luetteloa, josta löytyisi kaikki johtimet? 68 15.3.2022 Verkosta löytyy vapaasti PDF:nä ladattavissa oleva Vesa Koiviston Suomen sananjohdon morfofonologiaa vuodelta 2006. Hyvän kuvan Suomen kielen johtimista saa myös Auli Hakulisen Isosta Suomen kieliopista, 2004.  
Lapsena leikittiin oheisen runon mukaan. Kaksi seisoi vastakkain ja muut kulkivat käsien alta. Viimeisen sanan kohdalla kulkija napattiin käsien väliin ja… 229 11.1.2022 Hei Perehdyin tuohon leikkiin leikkiin ja ilmeisesti teidän versionne Kuusankoskella on ollut niin paikallinen, ettei kertomaasi versiota löydy löytämästäni lähdeaineistosta. Löytämäni versiot mukailivat tätä ruotsalaista vastaavaa leikkiä: Bro bro brella klockan ringer elva Keisaren står i sitt höga slott så vit som snö så svart som mull varför är kneckten bättre än sin herre den som kommer allra sist han skall heta döden. Esim: "rump rump rullaa, reka reka rellaa...."   Valitettavasti teidän versionne alkuperä jää nyt selvittämättä.
Kun heität löylyä niin kummalla tulee kuumemmat löylyt..jääkylmällä vai kuumalla vedellä..tarkkavastaus 111 23.12.2021 Saunomiseen liittyvissä ohjeissa neuvotaan usein heittämään kiukaalle lämmintä vettä. Kovassa käytössä olevissa saunoissa tätä ohjetta yleensä noudatetaankin. Kotisaunoissa se menettää osin merkityksensä. – Taustalla on ajatus, että kylmä vesi voi rapauttaa kiuaskiviä nopeammin. Tavalliselle saunojalle, joka ei useita kertoja viikossa merkittäviä määriä sauno, ei ole merkitystä, miten kylmää tai kuumaa vesi on. Kunhan nyt ei ihan jääkalikoita kiukaalle heittele, toteaa Suomen Saunaseuran toiminnanjohtaja Katariina Styrman. Veden lämpötilalla ei käytännössä ole Styrmanin mukaan merkitystä löylyn laatuun. Sillä on kuitenkin väliä, minkälaista vettä kiukaalle heittää. – Veden on oltava puhdasta, eli vesijohtovettä olisi hyvä käyttää. Jos...
Haluaisin matkustaa USA ja haluaisin tietää mitä vaaditaan pääsystä USA:n! Viisumia ym....onko este jos olen saannut n.17v sitten törkeän H..eli tötkeähuumaus… 137 23.12.2021 Viisumeista, oleskelu- ja työluvista sekä tullimääräyksistä saat tietoa kohdemaan viranomaiselta. Tarvitsemasi ajantasaiset tiedot  kysymyksiisi saat Usan Suomen suurlähetystöstä  (Embassy of the United States of America, Helsinki),sähköpostiosoite: helsinkiprotocol@state.gov.  
Kuinka paljon ihminen käyttää aivokapasiteetistaan hyödyksi. Olen lukenut jostain että n.8-10%...Mihin ihmisen kyvyt voisi pystyä jos käyttäisi 30% 66 22.12.2021 Kymmenen prosentin myytin alkuperästä ei ole tietoa, mutta siihen viitattiin jo vuoden 1929 itsensäkehittämiskurssin mainoksessa.Väitettä teki vuonna 1936 tunnetuksi toimittaja Lowell Thomas, joka kirjoitti myytistä Dale Carnegien myyntimenestykseksi nousseen elämäntaito-oppaan Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa esipuheessa. Thomas oli viitannut siinä virheellisesti William Jamesiin. James oli merkittävä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun psykologi, joka kirjoitti paljon siitä, miten ihmiset yleensä saavuttivat vain osan potentiaalistaan. James ei kuitenkaan puhunut tarkoista prosenteista eikä aivojen käytöstä. Kymmenen prosentin myytti on liitetty myös Albert Einsteiniin, jonka on väitetty viitanneen nerokkuutensa johtuvan...
Tervehdys. Olen etsinyt valokuvia Säkkijärven Osuuskaupan Vilajoen myymälästä. Olen mukana kirjaprojektissa, jonka kuvamateriaalissakaan ei ole kuvaa kaupasta… 95 9.12.2021 Valtettavasti meidän kokoelmista ei kuvaa löytynyt. Jos et ole vielä yrittänyt niin on olemassa Säkkijärvi-säätiö, jonka sivuilta löytyy yhteystiedot Säkkijärvi-lehden toimittajaan. Sittenhän Lappeenrannassa on Carelica-tietokanta, josta voisi myös kuvaa hakea. Facebookista löytyy myös useita Säkkijärvi-ryhmiä, joista voisi kuvaa kysellä. Itse en vastausta saanut ainakaan näin lyhyellä kyselyllä. Valitan etten pystynyt enempää auttamaan.
Mihin postimerkkien myynneistä saadut tulot käytetään? Toisekseen vieläkö on joulumerkkejä, joista saadut tulot käytetään hyväntekeväisyyteen (vrt… 98 8.12.2021 Käypien postimerkkien myynnistä ei suoriteta arvonlisäveroa. Postimerkistä maksettua maksua pidetään tavarakuljetuspalvelun ennakkomaksuna. Postimerkkiä voi yleensä käyttää ainoastaan yleispalveluun kuuluvissa postilähetyksissä, joten postimerkin hintaan ei sisälly arvonlisäveroa Tuberkuloosi.fi sivuston mukaan viimeinen joulumerkki julkaistiin vuonna 2001. Lähde: Laki Verohallinnosta (503/2010) 2 § 2 momentti.
Voiko vanhuuteen kuolla vai onko taustalla AINA joku diagnoosi/syy, mihin ihminen lopulta kuolee? 353 26.11.2021 Vanhuuskuolema on ensisijaisesti biologi­nen käsite, joka on erotettava käsitteellisesti vanhuksen kuolemasta.– Kun elimistön rappeutuminen etenee riittä­vän pitkälle, yksilö kuolee.– Termi hauraus­raihnausoireyhtymä kuvaa tätä kuolemaa edeltävää tilannetta.Vanhuus ei ole sairaus, mutta kuolema on väistämätön. Ikääntyvät kudokset ovat yhä enemmän alttiina lukuisille vanhuuteen liittyville kroo­nisille sairauksille, kuten sydän­ ja verisuoni­taudeille, aivohalvauksille, syövälle ja demen­tialle.Sairauksien kehittymisjärjestyksen aikatau­luun vaikuttavat yksilön perintötekijät, elin­ympäristö ja elintavat.Hauraus­raihnausoireyhtymällä (HRO) tarkoitetaan biologiseen ikääntymiseen liitty­vää yleistä terveydentilan heikkoutta. Sitä ei voida...
Koronatodistus on digitaalinen niin kuinka todennäköistä on että joku voisi hakkeroida tai väärentää koronatodistuksen. 152 24.11.2021 Suomenkielisissä verkkokeskusteluissa levitetään väitettä, jonka mukaan koronapassin digitaalinen allekirjoitus olisi vuotanut, mikä mahdollistaisi teoriassa toimivien koronapassien väärentämisen mille tahansa nimelle. Koronapassin qr-koodissa oleva viranomaisen digitaalinen allekirjoitus takaa passin tietojen aitouden, ja sitä on hyvin vaikea murtaa. Kuitenkin jos joku ulkopuolinen pääsee käsiksi salassa pidettävään allekirjoitusavaimeen, sillä on mahdollista luoda koronapasseja mielivaltaisesti. Eilen nähdyissä suomenkielisissä verkkokeskusteluissa esiteltiin väärennettyä koronapassia, johon oli tekaistu etu- ja sukunimiksi merkkijonot, jotka ohjaavat tiettyyn salatussa pikaviestimessä toimivaan kanavaan. Mahdollisesti kyse on...
Onko Kirsi Kunnaalla äiteihin, äitiyteen tai äidin arvostukseen liittyvää runoa? Mikä? Mistä teoksesta voisin sen löytää? 61 17.11.2021 Kävisikö tämä? Toivottavasti äidin elämä ei olisi tänä päivänä enää ihan tällaista. Kattila ja perunat (Kirsi Kunnas, 1972) Oi olen aivan höyrypäinen, ihan kiehun ja sihisen kuin sähikäinen, sanoi kattila ja nosti hattua    pshiih ihan kiehun ja kihisen ja puhisen, pihisen syljen, sihisen sähisen, kähisen ja kiukusta rähisen, sanoi kattila ja nosti hattua   pshiiih Voi tätä hoppua hoppua hoppua huusivat perunat, voi tätä hoppua ei tule loppua loppua loppua polkata täytyy polkkaa, polkata polkkaa kiireistä aikaa, tulta on kengissä laukata täytyy laukkaa, laukata laukkaa ei ole tolkkua millään, ei ole tolkun tolkkua kolkata täytyy kolkkaa, kolkata kolkkaa hyvä jos pysymme hengissä, hengissä, hengissä voi tätä hoppua hoppua hoppua ei tule...