Mikäli henkilöauto kuluttaa 40 litraa polttoainetta siitä muodostuu 100 kg hiilidioksidia, vaikka kaikki bensa muuttuisi hiilidioksidiksi niin, mistä tuo…

Kysytty
23.7.2020

Hei mikäli henkilöauto kuluttaa 40 litraa polttoainetta siitä muodostuu 100 kg hiilidioksidia, vaikka kaikki bensa muuttuisi hiilidioksidiksi niin, mistä tuo ylimääräinen yli 60 kg tulee.
Jatkokysymys Kuinka monta kuutiota on sata kiloa hiilidioksidia

https://yle.fi/uutiset/3-10263319

Vastaus

Vastattu
26.7.2020
Päivitetty
25.7.2020

Muodostuvan hiilidioksidin määrä ei ole suoraan verannollinen kulutetun polttoaineen määrään. Kemiallisessa reaktiossa aine muuttuu toiseksi/toisiksi aineiksi, joten aineen, tässä tapauksessa polttoaineen, alkupainoa ei voi suoraan verrata palamistuotteiden loppupainoon.

Otetaan esimerkiksi puun polttaminen nuotiossa. Poltettavien puiden yhteispaino ei tässäkään tapauksessa ole sama kuin niistä muodostuvan tuhkan paino. Osa aineesta vapautuu energiana, osa palamisprosessissa syntyvänä toisena aineena. Tässä tapauksessa palamisessa syntyy muun muassa lämpöä, tuhkaa sekä savua.

Polttoaineen palamisesta syntyy sekä hiilidioksidia että muita päästöjä, jolloin osa polttoaineen palamistuotteista on muuta kuin hiilidioksidia. Yhden polttoainelitran paino ei myöskään ole tasan yhtä kiloa, vaan yhden litran paino vaihtelee eri polttoaineiden välillä. Lisäksi muodostuvan hiilidioksidin määrään vaikuttaa polttoaineen laatu sekä muun muassa itse moottorin tyyppi/teho/tehokkuus, joten muuttujia yhtälössä on monia.

 

Mitä tulee tilavuuteen:

1kg hiidioksidia (CO2) = 559 litraa = 559dm3 = 0,559m3. Eli 100kg hiilidioksidia on 55,9m3.

Laskentakaava löytyy täältä:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.umsl.e…

 

Lähteitä:

https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/perustietoa_liikenteesta/autojen_pakokaasupaastot

https://ecoscore.be/en/info/ecoscore/co2

https://peda.net/p/Markku%20J%C3%A4rvinen/kemia/m7lk2/ayjr

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Todellisuudessa suurempi paino selittyy palamiseen tarvittavasta hapesta. Palamisen lähtöaineiden massat ovat aina yhtä suuret kuin lopputuotteiden, jos huomioidaan kaikkien olomuotojen massat. Happiatomit painavat sen verran enemmän kuin hiiliatomit, että kilo puhdasta hiiltä palaa yli kolmeksi ja puoleksi kiloksi hiilidioksidia

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.