Jos joku asia maistuu ananakselle, onko maku silloin ananaksinen vai anananainen? Onko näistä kumpikaan edes se oikea termi :)?

Kysytty
5.6.2022

Jos joku asia maistuu ananakselle, onko maku silloin ananaksinen vai anananainen? Onko näistä kumpikaan edes se oikea termi :)?

Vastaus

Vastattu
6.6.2022
Päivitetty
8.6.2022

Kumpikaan ei ole Kielitoimiston sanakirjan mukaan oikea termi, koska ananaksen makuiselle ei ole vakiintunutta termiä (vrt. sokerinen, pippurinen). Mikäli haluat tarkemman vastauksen kielitieteen ammattilaiselta, suosittelen kysymään asiaa Kotimaisten kielten keskuksen Kielineuvonnasta.

Kielineuvonnan kysymyslomake ja yhteystiedot: https://www.kotus.fi/kotus/yhteystiedot/yhteydenottolomakkeet/kielineuv…

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Lähdeviite? Mistä kirjasto löysi tiedon, että vakiintunutta termiä ei ole?
Haku "ananaksinen" tuotti yli seitsemän tuhatta osumaa, enimmäkseen asiallisiin lähteisiin, kun taas "anananainen" ei edes kymmentä. Ensin mainittu vaikuttaa aika vakiintuneelta.
Vrt. teräs : teräksinen

"Ananaksinen"-lähteitä mm. alko.fi (176 tuotteen kuvauksessa), viiniposti.fi, viinilehti.fi

Kirjasto: "ei ole Kielitoimiston sanakirjan mukaan oikea termi"
Mitä ihmettä?

Ei löytynyt Kielitoimiston sanakirjasta varoitusta ananaksinen-sanan virheellisyydestä, ei myöskään samankaltaisista makutyyppejä kuvailevista, monissa ammattiteksteissä vakiintuneesti käytetyistä sanoista sitruksinen, vaniljainen tai aprikoosinen.

Kielitoimiston sanakirja, samoin kuin edeltäjänsä Suomen kielen perussanakirja, sisältää valikoiman suomen yleiskielen tavallisia sanoja. Siihen ei ole ollut tarkoituskaan mahduttaa kaikkea erikoisalojen termistöä. Hakusanoina on runsaasti sellaisia, joihin vertailemalla voi todeta että esimerkiksi nuo mainitut sanat ovat kielen kannalta johdonmukaisesti muodostettuja, siis yleiskielen kannalta moitteettomia. Sanojen hylkäämiseen tarvitaan siis jokin asiallisempi perustelu kuin niiden "puuttuminen" yleiskielen keskeisestä sanastosta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.