Ihmisille annetaan nykyään etuliitteitä, esim. BB-Dani. Jos etuliite on adjektiivi, esimerkkinä Tyylikäs Timo, taivutetaanko liite nimen mukana, "Tyylikkäälle…

Kysytty

Ihmisille annetaan nykyään etuliitteitä, esim. BB-Dani. Jos etuliite on adjektiivi, esimerkkinä Tyylikäs Timo, taivutetaanko liite nimen mukana, "Tyylikkäälle Timolle tämä vaate oli suuri löytö"?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Etu- tai sukunimeen liitettyjä – miellyttäviä tai epämiellyttäviä – adjektiiveja on annettu kansankielessä pitkään. Näitä ns. kölli- tai korkonimiä esiintyy puhutun kielen ohella lähinnä kaunokirjallisuudessa. Tällaisten nimien adjektiivinen määrite taipuu aina, esimerkiksi Pienen-Pekan, Sokean-Matin, Ruman-Elsan, Kauniin-Veeran, Korealle-Maijalle, Laihalle-Järviselle, Paksulle-Koskiselle.

Kielitoimisto ohjeistaa taivuttamisesta siten, että ” substantiivin erillisenä määritteenä adjektiivi taipuu samassa sijassa kuin substantiivikin: vanhalla mustalla kissalla.” Esimerkikiksi Stockmannin Hullut Päivät taipuu: Stockmannin Hulluilla Päivillä.

Toisaalta Kielitoimiston ohjepankista löytyy myös maininta, että adjektiivialkuisissa nimissä alkuosa mukautuu yleensä loppuosan taivutukseen. Poikkeukset liittyvät yleensä erilaisiin paikannimiin.

Viimeaikoina kielenkäytössä on yleistynyt tapa jättää adjektiivi taivuttamatta. Joskus erikseen kirjoitettava nimi on niin yhdyssanan oloinen, että siitä jätetään taivuttamatta määritteenä olevaa adjektiivia. Esimerkiksi Hyvä Ystävä (ravintola) tai Tuttu juttu (televisio-ohjelma) voidaan taivuttaa ”Hyvä Ystävässä” ja ”Tuttu jutusta”. Oikein olisi taivuttaa ”Hyvässä Ystävässä”.

Asiaa voit vielä halutessasi tiedustella alan asiantuntijoilta lähettämällä kysymykseksi Kielitohtorille osoitteessa http://www.kielitohtori.fi/kysy-kielitohtorilta

Käytetyt lähteet:

http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/
http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/358
http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/selaus/523/ohje/396
http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&aid=1456
http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&aid=386

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.