Haluan tietää näiden nimien tarkotuksen ja alkuperän: Meiju, Maiju, Senni, Selma, Sara, Sofianna, Rosanna, Tianna ja Mianna sekä Tommi, Aaro, Henri, Henrikki…

Kysytty
3.2.2011

Haluan tietää näiden nimien tarkotuksen ja alkuperän:

Meiju, Maiju, Senni, Selma, Sara, Sofianna, Rosanna, Tianna ja Mianna

sekä

Tommi, Aaro, Henri, Henrikki, Veikka ja Verneri..

Kiitos!

Vastaus

Vastattu
4.2.2011
Päivitetty
4.2.2011

Maija-nimen rinnakkaismuoto Maiju on alkuaan ollut Maijan lempinimi, mutta virallisena etunimenä sitä on tavattu jo 1800-luvulla. Maija ja Maiju ovat Maria-nimen kansanomaisia muunnoksia. Meiju-nimen alkuperä ei ole selvillä. Se voi olla muunnos nimestä Maiju, mutta se saattaa olla muidenkin m-kirjaimella alkavien naisennimien hellittelymuoto. Ensimmäinen Meiju nimettiin 1940-luvulla, mutta se oli harvinainen 80-luvulle saakka.

Senni on karjalainen muoto kreikkalaisesta nimestä Eugenia, joka merkitsee "korkeasukuista". Lisäksi Senniä on käytetty Senjan kutsumamuotona. Senja on karjalainen muunnos 'vierasta' merkitsevästä kreikkalaisperäisestä nimestä Ksenia.

Selma juontaa juurensa kelttiläisestä paikannimestä Shelma. Se esiintyy esimerkiksi James Macphersonin Ossianin laulut -teoksessa. Naisennimi Selmasta tuli sattumalta, kun Ossianin laulujen saksannoksessa paikannimi ymmärrettiin virheellisesti naisen etunimeksi.

Sara (ja sen rinnakkaismuoto Saara) on vanha heprealaisperäinen naisennimi, joka merkitsee 'ruhtinatarta'. Lisäksi Sara voidaan lisäksi nähdä sarojen kasvisukuun viittaavana suomenkielisenä luontonimenä.

Sofianna on yhdistelmä nimistä Sofi(a) ja Anna. Sofi(a) on kreikkalaisperäinen nimi, joka tulee 'viisautta' merkitsevästä sanasta sopheia. Anna on peräisin heprean 'armoa' tarkoittavasta nimestä Hannah. Vastaavasti Rosannaa on pidetty yhdistelmänä nimistä Rosa ja Anna tai yksinkertaisesti Rosa-nimen muunnoksena. Rosaa on 'ruusua' tarkoittavasta rosa-sanasta muodostettu latinalaisperäinen nimi. Toisen tulkinnan mukaan se on lyhentynyt muinaissaksalaisista nimistä Rosamund ('hevosten suojelija') ja Rosalind ('hevoskäärme').

Sekä Tianna että Mianna lienevät muunnoksia kelttiläisperäisestä nimestä Rianna. Walesilaisessa mytologiassa Rhiannon oli hedelmällisyyden jumalatar.

Suomen Tommi-nimi on muodostunut nimestä Tuomas - se ei ole suomalainen mukaelma useissa kielistä tavattavasta Tommy-nimestä. Tommi on tunnettu henkilönnimenä jo 1800-luvulla. Tuomas pohjautuu aramealaiseen nimeen Thoma, joka merkitsee 'kaksosta'.

Aaro on lyhentymä nimestä Aaron, jonka lähtökohtana lienee muinaisegyptistä saatu heprean sana aharon, 'vuori', 'vuorella asuva'. Toisen tulkinnan mukaan nimi merkitsee 'valaistua'.

Henri on peräisin saksalaisesta nimestä Heinrich, jonka osat tarkoittavat 'hovia' ja 'mahtavaa'. Suomessa nimi yleistyi ensin muodossa Henry, mutta 1950-luvun jälkeen Henri-muodon kannatus kasvoi selvästi. Henrikki on suomalainen vastine skandinaaviselle Henrik-nimelle, joka puolestaan on pohjoismainen muoto Heinrichista.

Veikka on Veikko-nimen hellittelymuoto, joka voidaan merkityksensä perusteella yhdistää nimeen Veli (yleiskielen sana veikko on veljen puhekielinen synonyymi).

Verneri on suomalainen muunnos nimestä Verner, jonka pohjana on varnien germaaninen kansanheimo. Muinaissaksan nimi Werner tarkoittaa 'varnien sotajoukon johtajaa'. Nimi tuli Suomeen Ruotsista 1700-luvun lopulla.

Lähteet:
Lempiäinen, Pentti, Suuri etunimikirja. WSOY, 2004
Nummelin, Juri & Teerijoki, Elina, Eemu, Ukri, Amelie : 2000 kaunista ja harvinaista etunimeä. Nemo, 2005
Saarikalle, Anne & Suomalainen, Johanna, Suomalaiset etunimet Aadasta Yrjöön. Gummerus, 2007

12 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.