Minkä niminen oli opetuspeli, jota pelasin 80-90 -luvuilla päiväkodissa ja koulussa?

Kysytty

Hei! Haluaisin tietää, minkä niminen oli opetuspeli, jota pelasin 80-90 -luvuilla päiväkodissa ja koulussa. Peliä pelattiin yksin, ja siihen liittyi vihko, jossa oli tehtäviä. Ne saattoivat liittyä matematiikkaan, mutta myös muihin aiheisiin. Tehtäviin vastattiin siten, että aseteltiin neliön muotoisia muovilaattoja litteän rasian kannelle kahteen riviin, laattoja oli muistaakseni 10 kpl. Lopuksi rasian kansi suljettiin, ja se käännettiin ympäri. Kun rasian avasi nyt pohjasta käsin, näki laattojen taustapuolet ja jos oli vastannut oikein, niistä muodostui jokin kuvio/kuva. Rasia oli oranssia muovia, laattojen väritys ehkä kermanvalkoista/sinistä/ oranssia (?), ja se palkintokuva muodostui kolmioista. Haluaisin nähdä kuvan tästä pelistä, mutta en tiedä millä nimellä sitä etsisin.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Kyseessä voisi olla MiniLUKO, joka tuli Suomeen jo 1970-luvulla. Saksalainen Heinz Vogel ryhtyi 1960-luvulla kehittelemään opetuspelijärjestelmää, jota voisi käyttää eri oppiaineissa aina päiväkodista yläkouluun. Vogelin idea oli 24-kohtainen pelialusta, jossa on paikat numeroiduille laatoille. Alustaa varten laaditussa yhdistelytehtävässä etsitään oikea vastaus, ja laatta asetetaan alustalle oikeaan kohtaan numeropuoli ylöspäin. Laattojen järjestys alustalla näyttää sattumanvaraiselta, mutta jos tehtävät on ratkaistu oikein, laattojen kääntöpuolelle muodostuu geometrinen kuvio. Oppilas pystyy vertaamaan tulostaan tarkistuskuvaan ja näkee välittömästi, oliko ratkaisu oikein.

LÜK-järjestelmä julkaistiin 1969 Saksassa nimellä LÜK: lehren, üben, kontrollieren ”opi, harjoittele, tarkista”. Suomessa alkuperäinen järjestelmä tunnetaan nimellä LUKO, mutta pian ryhdyttiin käyttämään käytännöllisempää 12-kohtaista miniLUKOa. Suomessa tehtäviä julkaistiin aikoinaan lähinnä äidinkieleen, matematiikkaan, loogisiin taitoihin ja hahmottamiseen liittyen. Nykyään etenkin Keski-Euroopassa julkaistaan paljon harjoitusvihkoja myös muihin aineisiin aina vieraista kielistä lukuaineisiin. Suomessa alustoja käytettiin paljon kouluissa varsinkin 1970–80 -luvuilla.

https://ellinkauppa.fi/miniluko/

5 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.