Erään yhdistyksen pöytäkirjassa vuodelta 1955 todettiin, että myyjäisissä soitetaan taustamusiikkina säilykemusiikkia. Mitä on säilykemusiikki ja milloin…

Kysytty
15.11.2020

Erään yhdistyksen pöytäkirjassa vuodelta 1955 todettiin, että myyjäisissä soitetaan taustamusiikkina säilykemusiikkia.

Mitä on säilykemusiikki ja milloin termiä on käytetty?

Vastaus

Vastattu
19.11.2020
Päivitetty
19.11.2020

Säilykemusiikkia ei löydy virallisista sanastoista. Artikkelihakujen ja tuttujen musiikinharrastajien kommenttien perusteella säilykemusiikilla on tarkoitettu äänitettyä tai levytettyä musiikkia, yleisesti taltiointia elävänä esitetyn musiikin vastakohtana. Analogista tai digitaalista äänitettä kuunteleva kuuntelee säilykemusiikkia, säilykemusiikki raikaa tallenteelta tapahtumien taustalla sen sijaan, että paikalla olisi muusikoita soittamassa.

Esikuva on luultavasti englannin kielen canned music alkuperäisessä muodossaan. Varhaiset äänitteet tehtiin vahalieriöille, ja niitä kaupattiin säilykepurkkia muistuttavassa pahvikotelossa. Musiikki oli näissä "säilötty", tuolloin vielä hyvin vaatimattomalla äänenlaadulla, joten se muistutti kuivaa säilykettä verrattuna "tuoreeseen" elävään musiikkiin. Säilykemusiikkia ei ilmeisesti kuitenkaan ole käytetty yleisesti suoranaisen hissimusiikin tai anonyymin taustamusiikin synonyyminä kuten canned musicia.

Varhaisin löytämäni maininta säilykemusiikista ajoittuu juuri 50-luvun alkuun, mutta oletettavasti termiä on käytetty jo aiemmin. 2000-luvulla sitä on käyttänyt ainakin muusikko ja kansanedustaja Mikko Alatalo.

Aiheesta on vuonna 2015 tehty myös radio-ohjelma "Säilykemusiikkia" Yleisradion Todellisia tarinoita -sarjaan, mutta se ei ollut kuultavissa tätä vastausta tehdessä.

https://genevahistoricalsociety.com/communication-and-technology/record…

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaA…

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/alatalo-huolissaan-saarisel%C3%A4n-…

https://areena.yle.fi/audio/1-2695335

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.