Teen pro gradua Helsingin yliopistolla aiheella kuolema-aiheen käsittely suomalaisissa kuvakirjoissa 1990-2000-luvuilla. Olen tehnyt jo useita aineistohakuja,…

Kysytty
5.1.2010

Hei,

Teen pro gradua Helsingin yliopistolla aiheella kuolema-aiheen käsittely suomalaisissa kuvakirjoissa 1990-2000-luvuilla. Olen tehnyt jo useita aineistohakuja, mutta nyt mietin, että olisi hyvä saada haku tehtyä myös valtakunnallisesti. Miten siis pystyisin hakemaan kuolema-aiheella luokiteltuja kuvakirjoja fennican kautta kaikista Suomen kirjastotietokannoista? Asiasana kohtaan voi laittaa kuoleman, mutta mihin rajauksen kuvakirja? Löysin vain rajausmahdollisuuden kirja. Olisin iloinen avustanne.

Vastaus

Vastattu
11.1.2010
Päivitetty
11.1.2010

Kuvakirjarajausta ei taida kirjastotietokannoista löytyä, mutta sanaa voi käyttää asiasanana. Eli hakea kahdella asiasanalla sanahakuna: kuolema kuvakirjat.

Valtakunnallista hakua kaikista Suomen kirjastoista ei valitettavasti ole mahdollista tehdä. Fennican kautta voi kyllä hakea tietoa Suomessa julkaistuista kirjoista, mutta sen aineistosta vain osa on asiasanoitettu. Eli tulos ei ole kovin hyvä. Fennica ei ole yhteydessä kirjastoihin.

Frank-monihaun kautta (http://monihaku.kirjastot.fi/) on mahdollista tehdä haku esim. kaikkiin Suomen maakuntakirjastoihin. Frankissa ei ole useamman hakusanan käytön mahdollistavaa sanahakua, mutta se näyttää kuitenkin joissakin kirjastojärjestelmissä toimivan. Eli osa kirjastojärjestelmistä hakee myös kahdella sanalla (kuolema kuvakirjat).

Valtakunnallisesti kattavaa hakua ei siis ole mahdollista tehdä. Hakemalla suurimmista tietokannoista pika- tai sanahakuna saa kuitenkin varsin hyvän tuloksen: esim. yhdistämällä pääkaupunkiseudun Helmetin (http://www.helmet.fi/screens/mainmenu.html), Tampereen Pikin (http://kirjasto.tampere.fi/Piki?formid=find2) ja Turun Vaskin (http://borzoi.kirja.turku.fi/Intro?formid=form2) tiedot.

Yksi hyvä lähde aiheeseesi olisi myös Suomen nuorisokirjallisuuden instituutin kirjasto: http://www.tampere.fi/kirjasto/sni/snkirja.htm
Hae sanahakuna sanoilla kuolema* kuvakirja*. Tätä kautta löytyy mm. Helena Verälän opinnäytetyö Uni, matka ja jälleensyntyminen : kuolema suomalaisessa lasten kuvakirjallisuudessa (2005), josta voisit saada lisää lähteitä työhösi.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.