Taas jouluna soi kiitettävästi eng. joululaulu "God Rest Yor Merry Crismas. Siitä kuulee valtavasti eri sovituksia. Se on hieno kaikissa eri variaatioissaan…

Kysytty
8.1.2022

Taas jouluna soi kiitettävästi eng. joululaulu "God Rest Yor Merry Crismas. Siitä kuulee valtavasti eri sovituksia. Se on hieno kaikissa eri variaatioissaan. Paljonko näitä mahtaa olla? Mistä tämä sävel on kotoisin? Vanhako lienee?
Ja kiitos hienosta selvityksestä M-A Charpentieristä !!

Vastaus

Vastattu
12.1.2022
Päivitetty
12.1.2022

"God Rest You Merry, Gentlemen", tai kuten se usein virheellisesti kirjoitetaan, "God Rest Ye, Merry Gentlemen", on niin suosittu sävelmä, ettei löydy tarkkaa tietoa siitä, kuinka monta tulkintaa siitä on. Hieman käsitystä saa Discogs-sivuston hausta. Vaikka tuloksissa on paljon päällekkäisyyksiä, voidaan silti puhua lähes tuhannesta eri äänityksestä. Lisäksi tässä on kyse vain virallisesti julkaistuista äänitteistä.

https://www.discogs.com/search/?q=%22god+rest+ye+merry+gentlemen%22&typ…

Vanhin tunnettu versio tämän joululaulun tekstistä vuoden 1760 paikkeilla julkaistussa arkkiveisukokoelmassa. Arvellaan, että itse teksti on paljon vanhempi, ehkä jopa 1500-luvulta. Tätä on perustettu silläkin, että "rest you merry" oli tuolloin yleinen tervehdys.

Kappaleen musiikin katsotaan olevan englantilainen kansansävelmä. Ensimmäinen painettu sovitus siitä on 1800-luvun alusta, mutta sävelmä itse on luultavasti paljon vanhempi. Alkuperästä ei ole yksimielisyyttä, mutta joidenkin lähteiden mukaan se on johdettu kansansävelmästä "Chestnut (or Doves Figary"), josta löytyy ensimmäinen maininta vuodelta 1651. Sävelmä tunnetaan muuallakin Euroopassa, ja sen arvellaan tulleen Englantiin Ranskan kautta. Nykyisen muotonsa melodian katsotaan saavuttaneen 1870-luvulla.

Tämä nykyisin tunnettu melodia ei kuitenkaan ole ainoa, jonka tahtiin "God Rest You Merry, Gentlemenin" tekstiä on laulettu. Vuoden 1928 laulukokoelmassa Oxford Book of Carols mainitaan, että laulusta on kaksi eri versiota. Tuolloin yleisemmin laulettu versio oli peräisin Cornwallista ja se painettiin ensi kertaa vuonna 1833. Tätäkin melodiaa oli varmasti laulettu jo ennen tuota ajankohtaa. Cornwallilainen melodia on D-duurissa, kun nykyään tunnettu versio taas kulkee mollissa.

https://en.wikipedia.org/wiki/God_Rest_You_Merry,_Gentlemen

https://www.umcdiscipleship.org/articles/history-of-hymns-god-rest-you-…

https://secondhandsongs.com/work/43909

https://www.hymnsofthefaith.study/session-01/week-13/notes.html

https://hymnary.org/tune/god_rest_you_merry

https://hymnary.org/tune/god_rest_ye_merry_cornish

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.