Siskon lasten nimet ovat Maya, Nadya ja Troy. Milloin olisi heidän nimipäivät? Äidinkielenä heillä on ruotsi (ovat suomenruotsalaisia). Mistä nimet ovat…

Kysytty
29.9.2009

Hei!
Siskon lasten nimet ovat Maya, Nadya ja Troy. Milloin olisi heidän nimipäivät? Äidinkielenä heillä on ruotsi (ovat suomenruotsalaisia). Mistä nimet ovat peräisin?
Ihanaa jos voisi viettää kaikkien nimipäivää kortillan ja suklaakakulla
Kiitos avusta

Vastaus

Vastattu
3.10.2009
Päivitetty
3.10.2009

Maya nimen merkityksestä on kysytty aikaisemminkin. Ks. vastaus http://www.kirjastot.fi/fi-fi/tietopalvelu/kysymys.aspx?ID=f0945f87-7eb… .

Maya nimeä voi pitää Maja nimen toisena kirjoitusmuotona. Maja taas on ruotsin kielessä vanha lyhentymä tai hellittelymuoto nimestä Maria. Maria on heprealais-armenialainen nimi, jonka merkitys on epäselvä. Toivottu lapsi on yksi arveltu merkitys. Marian päivä on meillä sekä suomalaisessa että ruotsalaisessa almanakassa 2.7. Suomessa myös niin Maija kuin Maj viettävät nimipäiväänsä 2.7. Ruotsin akatemian almanakassa Marian päivä on 28.2. Ruotsalaisella etunimisivustolla http://www.svenskanamn.se virallisesti nimipäivättömillekin on määritelty oma nimipäivä. Mayalla se olisi 30. tammikuuta. Vastaavalta suomalaiselta sivustolta http://www.etunimet.net löytyy nimi Maia, jolle on annettu nimipäiväksi 2.5. Viron Maian mukaan.

Nadya eli Nadja tai Nadia on lyhennetty venäläisestä nimestä Nadežda. Nimi merkitsee toivoa ja Suomen ortodoksisessa kalenterissa nimen päivä on 17.9. Ruotsin almanakassa Nadjan päivä on 8.4.

Troy on kreikkalaista perua ja merkitsee jalkaväen sotilasta. Englannissa nimellä on myös merkitys vesi ja ranskassa kiharatukkainen. Ks. http://www.babynamescountry.com ja http://www.babynames.com. Suomalaisessa almanakassa nimeä ei ole, mainitulla ruotsalaisella nimisivustolla epäviralliseksi Troyn päiväksi annetaan 8. joulukuuta.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen sivuilta löytyy neuvoja nimipäivän vietosta kun nimeä ei almanakassa ole. Ks. http://www.kotus.fi/index.phtml?s=452 .

Muut lähteet:
Pentti Lempiäinen, Suuri etunimikirja
Anne Saarikalle, Suomalaiset etunimet
Ivar Wallensteen, Våra namn

6 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.