Saako yksityinen tai yhdistys lainata elossa olevan runoilijan runoa tai otetta prosaistin tekstistä esimerkiksi Instagram tai Fabebook-kanavallaan postauksien…

Kysytty
20.4.2021

Saako yksityinen tai yhdistys lainata elossa olevan runoilijan runoa tai otetta prosaistin tekstistä esimerkiksi Instagram tai Fabebook-kanavallaan postauksien yhteydessä lähde mainiten. Niin että lainattu teksti osoitetaan lainausmerkeillä ja lainatun tekstin yhteydessä on alkuperäisen runoilijan tai kirjailijan nimi ja teoksen nimi? Onko tilanne eri kuolleiden kirjailijoiden teosten kohdalla? Vai kuuluuko tällaisten sosiaalisessa mediassa, eli julkisuudessa, tapahtuvien teoslainausten kohdalla sääntö tekijänoikeuksien vapautuksesta vasta 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen?

Vastaus

Vastattu
22.4.2021

Tekijänoikeuslainsäädäntö koskee kaikkea julkaisemista, siis myös sosiaalista mediaa. 

Tekijänoikeuslaki, https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404

Sanasto, tietoa tekijänoikeudesta, https://www.sanasto.fi/tietoa-tekijanoikeuksista/

Sitaattioikeuden perusteella voi teosta siteerata asiallisesti. Siteerauksen voi tehdä, jos sitä hyödynnetään omassa tekstissä, esimerkiksi tutkimuksessa tai kirjallisuusarvotelussa. Lisäarvon tuominen omaan tekstiin ei riitä perusteluksi, Sanaston sivulla annetaan esimerkiksi proosapätkän painaminen tuotekatalogiin tai runon julkaiseminen omaa blogia piristämässä: ne eivät täytä kriteerejä. Käsittääkseni Facebookissa tai Instagrammissa mainitunlainen julkaiseminen on verrattavissa näihin eli eivät täytä sitaattioikeuden kriteereitä.

Tekijänoikeudesta löytyy tietoa sivulla Tekijänoikeus.fi, https://tekijanoikeus.fi/, jossa on myös mahdollisuus kysyä tekijänoikeusasioista, https://tekijanoikeus.fi/lomakkeet/etko-loyda-etsimaasi/. Sieltä kannattaa tarkistaa asia, koska vastaamassa ovat asiantuntijat eli Suomen tekijänoikeusjärjestöt.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.