Olisiko ulkomailla asuvalle alakouluikäiselle lapselle kirjallisuusneuvoa? Lapsi ymmärtää helpompaa arkikielen suomea mutta ei puhu itse (vaikka kuinkin…

Kysytty
21.7.2022

Olisiko ulkomailla asuvalle alakouluikäiselle lapselle kirjallisuusneuvoa?

Lapsi ymmärtää helpompaa arkikielen suomea mutta ei puhu itse (vaikka kuinkin yrittäis) ja ei osaa lukea suomea lainkaan.

Olisiko teillä neuvoa kaunokirjallisuudesta alakouluikäiselle aloittajalle? Ja oppikirjoista alakouikäisille suomenkielenoppilaille?

Terveisiä ulkomailta!

Vastaus

Vastattu
26.7.2022
Päivitetty
26.7.2022

Suomessa Tatu ja Patu -kirjat ovat innostaneet monia lapsia lukemaan. Ne ovat helppolukuisia, niissä on kuvia ja selkeää tekstiä, https://www.kirjasampo.fi/fi/search/kulsa/tatu%20ja%20patu. Tittamari Marttinen on kirjoittanut kirjasarjoja, joista monet soveltuvat lukemista aloittaville, https://www.kirjasampo.fi/fi/search/kulsa/marttinen%20tittamari.

Jos lukeminen suomen kielellä on vaikeaa, voisi myös ehkä yrittää aloittaa sarjakuvilla?

Makupalat.fi:stä löysin Tähtijengi-alkeiskirjan, jonka voi ladata verkosta, https://dialogikasvatus.fi/material/1-2-kirja/. Dialogikasvatuksen sivulla on muutakin materiaalia, johon kannattaa tutustua, https://dialogikasvatus.fi/materiaalit/.

Toinen verkosta löytyvä lapselle sopiva materiaali on Sanapaja, https://sanapaja.edu.fi/.

Puhumisen saattaisi auttaa, jos paikkakunnalta löytyisi kerhotoimintaa ja muita nuoria suomen kielen oppijoita. 

Painettuja alkeiskirjoja:

Tähtijengi. 1-2, suomen kielen harjoituskirja. Viinikainen, Tanja, kirjoittaja. [Helsinki] : Helsingin yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta, 2020

Suomea Timo-hiiren kanssa -kielikylpypaketti. Vesa, Ulla, kirjoittaja, taiteilija. [Pirkkala] : Uves Oy / Skolars Finland, [2017]

Eka suomi. Kushtshenko, Leena, kirjoittaja. Helsinki : Opetushallitus, 2015

Moi! : luku- ja kirjoitustaidon oppikirja. Lahtonen, Satu, kirjoittaja. Helsinki : Opetushallitus, 2013 (Tampere : Juvenes Print, Suomen Yliopistopaino)

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.