Olen viettänyt lapsuuteni maaseudulla Itä-Suomessa, teini-iän maaseudulla Keski-Suomessa ja aikuisikäni kaupungeissa eri puolilla Suomea. En ole tullut…

Kysytty

Olen viettänyt lapsuuteni maaseudulla Itä-Suomessa, teini-iän maaseudulla Keski-Suomessa ja aikuisikäni kaupungeissa eri puolilla Suomea. En ole tullut aikaisemmin erityisesti pohtineeksi joitakin ilmauksia.

Perunannosto, heinänteko ja viljankorjuu. Kaikki periaatteessa samaa toimintaa kuvaavia sanoja.

Perunannosto kuvaa konkreettisesti sadon nostamista maan alta ja viljankorjuu kuvaa ymmärrettävästi sadon korjaamista talteen, mutta miksi heinää tehdään? Kaikille yhteinen ilmaushan olisi sadonkorjuu.

Vastaus

Vastattu

Onpa mielenkiintoinen kysymys. Yritin tutkia asiaa Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta, mutten löytänyt vastausta.

Varmaan asiaa kannattaisi kysyä suoraan Kotuksesta. Kielitoimiston kyselylomake on auki vain joka toinen viikko, mutta onneksi nyt on aika kysyä. Kielineuvonnan kysymyslomake löytyy aukeavan sivun alalaidasta.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Heinähän nostetaan tekeytymään seipäälle tai haasialle tms. eli kuivumaan. Sitä ei vielä korjata talteen mihinkään siinä vaiheessa. Heinänkorjuu vaiheessa heinä sitten viedään esim. latoon. Nyt ei siis puhuta nykyaikaisesta paalaamisesta, joka on ihan eri juttu.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.