Ihmettelen sanan "aggregaatti" käyttöä. Osaatteko sanoa, mistä juontaa juurensa sanan monet käyttötapaukset? Aggregaatti on laite, joka tuottaa sähköä joko…

Kysytty
15.9.2023

Ihmettelen sanan "aggregaatti" käyttöä. Osaatteko sanoa, mistä juontaa juurensa sanan monet käyttötapaukset? Aggregaatti on laite, joka tuottaa sähköä joko bensiini- tai dieselmoottorin voimalla. Toisaalta aggregaatin kautta on voinut julkaista musiikkia Spotifyhyn yms. (https://rytmimanuaali.fi/musiikin-digitaalinen-jakelu/ https://www.muusikkojenliitto.fi/artistit-voivat-nyt-itse-ladata-musiik… ). Niin ikään dataa koostetaan aggregaateiksi, esim. päivätason datasta voi olla kuukausitason aggregaatti (ks. käytöstä esim. täältä https://www.stat.fi/tilasto/dokumentaatio/sekn/2022-09-16 ).

Vastaus

Vastattu
19.9.2023
Päivitetty
19.9.2023

Kielitoimiston sanakirja antaa sanalle aggregaatti myös merkityksen kokouma tai yhdistelmä. Esimerkki on taloustieteen alalta: Kulutuskysyntää tarkastellaan aggregaattina, joka koostuu asuntojen, ruoan, vaatteiden yms. kysynnästä.
https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/#/aggregaatti?searchMode=all

Suomen etymologisessa sanakirjassa todetaan sanan alkuperästä näin:
Lähtökohtana lähinnä latinan aggregatum ’yhdistetty, liitetty’, johdos verbistä aggregare ’liittää joukkoon, yhdistää’, jossa ag- (ad-) ’luo, kohti’ + grex ’lauma, joukko’.
https://kaino.kotus.fi/suomenetymologinensanakirja/?p=qs-article&etym_id=ETYM_d2ad2a1c6a31024b4be31f52d6aaeb71&list_id=1&keyword=aggregaatti&word=aggregaatti

Saattaa olla, että mainitsemissasi esimerkeissä sanan merkitys on otettu englannin kielen kautta.
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/aggregate

 

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.