Mistä Tuntematon sotilas kirjan nimi tulee?

Kysytty
24.11.2023

Mistä Tuntematon sotilas kirjan nimi tulee?

Vastaus

Vastattu
24.11.2023

Tuntemattoman sotilaan nimen keksi Linnan ystäväpiiriin kuulunut Veikko Pihlajamäki, joka kirjan käsikirjoitusta luettuaan oli tokaissut: "Tämähän on oikea tuntematon sotilas." Kustantajalle teksti oli lähtenyt Sotaromaanina, mutta kustannussopimusta palauttaessaan Linna kertoi tulleensa uusiin ajatuksiin romaanin nimestä: se olisi Tuntematon sotilas. Pihlajamäen saamaan tekijänkappaleeseen Linna kirjoitti omistuskirjoituksen "Veikolle 'kummisetää' kiittäen Väinö".

Lähde: 
Yrjö Varpio, Väinö Linnan elämä

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kyse ei kuitenkaan ole ihan täysin suomalaisesta sanonnasta, sillä ensimmäisestä maailmansodasta alkaen on perustettu tuntemattoman sotilaan hautamuistomerkkejä eri puolille maailmaa. Yksi niistä USA:ssa Arlingtonin hautausmaalla, katso https://en.wikipedia.org/wiki/Tomb_of_the_Unknown_Soldier_(Arlington).

Niin, Tuntematon sotilashan on ollut käsite jo ennen ko. opusta. Itse olen ajatellut nimen niin, että tässä nyt esitellään (useana kappaleena) se Tuntematon sotilas, joka muuten jäisi kasvottomaksi ja kaukaiseksi. Se ihminen, joka on siellä patsaiden ja juhlapuheiden takana.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.