Mistä löytyisi tietoa rosettiraudalla öljyssä paistettavien rosettien historiasta? Mistä nämä makeat ja hienostuneet leivonnaiset ovat peräisin?
Vastaus
Lähetin kysymyksesi Hotelli- ja ravintolamuseon tietopalveluun, josta amanuenssi ystävällisesti vastasi näin:
"Rosetit tunnetaan ruotsiksi nimellä struvor, joka Suomessa tarkoittaa myös tippaleipää (tippaleipä puolestaan on finska struvor). Varsinkin rosettien vanhemman historian tutkiminen on siis hankalaa, koska struvor voi tarkoittaa kumpaa tahansa, tippaleipää tai rosettia. Tippaleipä on tunnettu pohjoismaisena herkkuna jo keskiajalta saakka ja erilaisiin muotteihin ja rautoihin on leivottu 1600-1700-luvulta saakka, joten oletan, että myös rosetinkaltaisia leivonnaisia on tarjoiltu jo vuosisatoja. En kuitenkaan kyennyt löytämään varmennettavissa olevaa tietoa, koska rosetit on "keksitty". Uppopaistaminen on vaatinut kalliita raaka-aineita ja aikaa, jonka takia se on ollut hienon väen leivos, jota on tarjoiltu erityistilaisuuksissa, kuten juhlissa ja hautajaisissa. Rosetit tunnetaan Ruotsissa ja Norjassa erityisesti joulunajan herkkuna. Samankaltainen leivos löytyy ranskalaisesta ja saksalaisesta perinteestä jo 1600-1700-luvuilta."
Lisälukemiseksi amanuenssi vinkkaa leivostietouden klassikkoteosta, Bo Lönnqvistin Leivos: tutkielma ylellisyyden muotokielestä (1997). Helmet-kirjastojen varastossa on yksi kappale, jonka voi varata.
Kommentoi vastausta