Otsikko
Minulta löytyy kaapista vanha kehystetty kuva, jossa on sisällä mustavalkoinen painokuva Eetu Iston tekemästä ”Hyökkäys” maalauksesta. Alareunassa on…

Kysytty

Hei! Minulta löytyy kaapista vanha kehystetty kuva, jossa on sisällä mustavalkoinen painokuva Eetu Iston tekemästä ”Hyökkäys” maalauksesta. Alareunassa on merkintänä Berliiniläisen kirjapainon nimi.
Olisin kiinnostunut tietämään enemmän juurikin näistä painokuvista ja niiden historiasta jos jostain löytyisi tietoa. Kiitos!

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Vanhimmat kuvien painoaihiot on luotu piirtämällä tai kaivertamalla puuhun, kupariin, silkille tai kiveen. Puupiirroksia on tehty jo 1300-luvun lopulta alkaen, eli jo ennen kirjapainotaidon keksimistä.  Alla linkkejä eri menetelmien historiaan:

http://www.puupiirtajat.fi/puupiirroksen-historiaa/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuvitus

https://fi.wikipedia.org/wiki/Silkkipaino

https://www.kansallisgalleria.fi/wp-content/uploads/2014/04/Kirjoituksia-litografian-historiasta.pdf

Perusteellinen historiikki löytyy myös Lars-Eric Gardbergin kirjasta Savitaulusta laseriin: kirjapainotaidon historia (2011): luku 5: Painoaihiona puu, kupari, silkki tai kivi (s. 91-122). Suomalaisen julistetaiteen historiaa esittelee Helmiriitta Honkanen kirjassaan Placatista julisteeksi: suomalaisen julistetaiteen historiaa kirjapainotaidon alusta vuoteen 1960 (1983).

 

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.