Kuka on "Ruskeana kirjana" tunnetun teoksen tekijä? Millaiset ovat sen saatavuustiedot?

Kysytty
6.9.2019

Kuka on "Ruskeana kirjana" tunnetun teoksen tekijä? Ja mitkä ovat sen saatavuustiedot?

Vastaus

Vastattu
6.9.2019
Päivitetty
6.9.2019

Tarkoittamasi teos on oletettavasti Ruskea kirja: Saksan natsiterrorin hirmuista (Braunbuch über Reichstagsbrand und Hitlerterror, 1933). Teos julkaistiin Pariisissa vuonna 1933, ja sen taustalla vaikutti Saksalaisen fasismin uhrien maailmanapukomitea, jota johti Saksan kommunistisessa liikkeessä toiminut poliitikko ja kustantaja Wilhelm (Willi) Münzenberg (1889–1940). Münzenberg oli paennut avustajiensa kanssa Ranskaan kommunistien vainoihin johtaneen Berliinin valtiopäivätalon palon ja kansallissosialisten valtaannousun jälkeen. Münzenbergin kanssa Pariisiin pakenivat muun muassa Babette Gross, Hans Schulz, Arthur Koestler, Gustav Regler ja Otto Katz. Saksan kommunistisen puolueen (KPD) jäsenet perustivat Pariisissa Éditions du Carrefour -nimisen kustantamon, joka julkaisi antifasistisia kirjoja, lehtiä ja lentolehtisiä. Éditions du Carrefour toimi myös Ruskean kirjan kustantajana.

Ruskea kirja julkaistiin elokuussa 1933. Teoksen toimittamisesta vastasivat Alexander Abusch ja Albert Norden, mutta pääasiallinen vastuu oli kuitenkin Münzenbergilla. Anonyyminä kirjoittajana toimi tšekkoslovakialainen Otto Katz, jonka peitenimi oli André Simone. Esipuheen siihen oli laatinut englantilainen Työväenpuolueen poliittikko Dudley Aman eli Lord Marley. Ruskeassa kirjassa esitettiin väitteitä sen puolesta, että kansallissosialistit olivat Berliinin valtiopäivätalon tuhopolton takana. Teoksessa käsiteltiin myös kommunisteihin kohdistuneita vainoja, juutalaisvainoja sekä keskitysleirejä. Alkuperäiselle Ruskealle kirjalle laadittiin myöhemmin uudistettuja laitoksia sekä jatko-osia.

Ruskean kirjan suomennos julkaistiin suhteellisen nopeasti jo vuonna 1933. Käännöksen julkaisi vasemmistolainen Kustannusosakeyhtiö Kansanvalta. Nykyisin Ruskea kirja löytyy melko monien Suomen yleisten kirjastojen sekä korkeakoulujen kirjastojen kokoelmista. Saatavuustiedot voi tarkistaa esimerkiksi Finna-tiedonhakupalvelussa: https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=Ruskea+kirja&type=AllFields.

Sekä saksankielinen että englanninkielinen laitos Ruskeasta kirjasta löytyvät ilmaiseksi verkosta. Saksankielinen kirja on esimerkiksi Internet Arcvhivessa (https://archive.org/details/BraunbuchberReichstagsbrandUndHitlerterror) ja Willi-Münzenberg-Forumin verkkosivuilla (https://www.muenzenbergforum.de/exponat/braunbuch-ueber-reichstagsbrand…). Englanninkielinen kirja löytyy myös Internet Archivesta (https://archive.org/details/in.ernet.dli.2015.284972).

 

Lähteet

Deutsche Biographie: Münzenberg, Willi (Wilhelm). [https://www.deutsche-biographie.de/sfz67142.html]

Lebendige Museum Online (LeMO): Willi Münzenberg 1889-1940. Stiftung Deutsches Historisches Museum. [https://www.dhm.de/lemo/biografie/willi-muenzenberg]

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.