Otsikko
Kuinka jatkuu serkku, pikkuserkku jne. Haluaisin tietää mitkä ovat seuraavat sukulaissuhteet serkun ja pikkuserkun jälkeen.

Kysytty

Kuinka jatkuu serkku, pikkuserkku jne. Haluaisin tietää mitkä ovat seuraavat sukulaissuhteet serkun ja pikkuserkun jälkeen.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Pikkuserkkujen lasten sukulaisuussuhteesta keskenään on Wikipedian mukaan ainakin sukututkimuksessa käytössä kolmannen polven serkku ja siitä eteenpäin neljännen polven, viidennen polven jne. Kansanomaisessa käytössä ovat sanat sokeriserkku, sirpaleserkku ja kääpiöserkku.

Kielikello 2/95 kertoo, että sokeriserkku sanaa käytetään eri puolilla Suomea vähän eri merkityksissä. Jossain se tarkoittaa juuri pikkuserkkujen lapsia ja jossain taas pikkuserkkua kaukaisempia sukulaisia yleensä. Sanaa voidaan käyttää myös avioliiton kautta sukuun tulleista. Artikkeli mainitsee sokeriserkkujen jälkeen vielä harvinaisina termeinä mesi- ja hunajaserkut.

290 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Käytetään myös termejä ensimmäinen serkku (=serkku), toinen serkku (= pikkuserkku), kolmas serkku jne.

minun tuttavapiirissäni on jo iät ajat käytetty nimitystä "nanoserkku" niistä kaukaisemmista sukulaisista, joihin sukulaisuus (esim. sukututkimuksen antamien tietojen perusteella) ylittää useita sukupolvia...

Sukulaisuutta siis on, mutta vain aika vähäisessä määrin..

(etymologiasta vrt. millimetri, mikrometri, nanometri )

Myös ristiserkku löytyy, semmoinen on (ainakin meidän suvussa) jommankumman vanhemman serkku tai sitten oman serkun lapsi.

pikkuserkkujen lapset ovat meillä päin varttiserkkuja

Kaukaisimmista serkuista voidaan käyttää nimityksiä vaivais- tai surkia serkku.

venäjän kielessä on käytössä ilmaisut "toisen rodun veli" ja "kolmannen rodun veli", niissä kuvastuu hauskasti myös vähän kaukaisempienkin sukulaisten tärkeys sikäläisessä kulttuurissa.

Minulla on pikkuserkkuja äitini puolelta, eli äitini serkun lapsia. Mikä on äitini serkun sukunimike minulle? Tarkoitan että on on minulle mikä?

Iso-alkuiset ovat isoisän ja isoäidin sukupolvea. Minun isotätini on siten täti äidilleni tai isälleni; samoin isoeno on isoäidin ikäluokkaa.

Minulle on opetettu että pikkuserkkujen lapset on höyhenserkkuja

Meilläpäin menee näin: serkku, pikkuserkku, siruserkku, pisaraserkku, viides serkku kuudes serkku jne.

Meilläpäin menee näin: serkku, pikkuserkku, siruserkku, pisaraserkku, viides serkku kuudes serkku jne.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.