Kuka on serkku, pikkuserkku ja niin edelleen. Miten jatkuu sukulaissuhteet nimitykset serkkujen kohdalla.

Kysytty
16.7.2014

Kuka on serkku, pikkuserkku ja niin edelleen. Miten jatkuu sukulaissuhteet nimitykset serkkujen kohdalla.

Vastaus

Vastattu
16.7.2014
Päivitetty
5.1.2019

Sisarusten lapset ovat serkkuja keskenään, serkkujen lapset pikkuserkkuja keskenään. Pikkuserkuista käytetään myös nimitystä toiset serkut. Sen jälkeen tulevat kolmannet serkut, neljännet serkut jne.
Esimerkkinä tästä vaikkapa kahdestoista serkku: http://www.ilkka.fi/arki-ja-el%C3%A4m%C3%A4/suku-on-arkielamaa-paljon-l…

Tuomas Salste on tehnyt kaavion sukulaisten nimityksistä
http://www.tuomas.salste.net/suku/sukulaiset.pdf
samoin Päivi Aalto http://koti.mbnet.fi/~nimue/images/sukulaissuhteet.gif

Kielikello-lehdessä on julkaistu Eeva Tuomisen artikkeli Orpanasta kusiiniin - serkun nimitykset Suomen murteissa: http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&aid=265

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa on ennenkin kysytty sukulaissuhteista, serkuista ja pikkuserkuista. Tässä linkit kysymyksiin ja vastauksiin:

http://www.kirjastot.fi/fi-fi/tietopalvelu/kysymys.aspx?ID=55769b1f-910…
http://www.kirjastot.fi/fi-fi/tietopalvelu/kysymys.aspx?ID=de24d7aa-15e…
http://www.kirjastot.fi/fi-fi/tietopalvelu/kysymys.aspx?ID=061f8182-a95…

81 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Serkkuni lapset....mikä on sukulaissuhteemme.Heillä ei ole serkkuja.Ovatko he vain serkun lapsia ja minä heille äidin serkku?

Minäkin olen miettinyt, mitä nimitystä minusta käytetään serkkuni lapsille. En oikein saanut vastausta valmiista kysymyksistä.

Ensisijaisesti serkusten lapset ovat keskenään toistensa pikkuserkkuja. Laajempi merkitys "Nykykielen sanakirjan" mukaan on se, että kaikki sukulaiset, joille ei ole erillistä nimitystä, ovat pikkuserkkuja. Siis minun serkkuni lapset ovat paitsi minun lapseni pikkuserkkuja myös minun pikkuserkkujani.

Sanakirjan ystävä! Tarkentaisitko lähdeviitettä, kiitos. Haku Helmet-tietokannasta ja muutaman muun kaupunginkirjaston aineistoluettelosta ei löytänyt "Nykykielen sanakirja" -nimistä teosta.

No siis serkut on sisarusten lapset ja pikkuserkut on taas serkkujen lapset ja sitten tulee pikkuserkkujen lapset jotka on taas pelkästään sukulaisia ja sit sen jälkee olevat on jotain kaukaista sukua

Joskus 70-luvulla tai 80-luvun alussa luin kirjaa, jossa kerrottiin että sukulaisuusnimitykset usein muotoutuvat kieleen myöhässä, eli tärkeitä sukulaisuussuhteita nimitetään pitkään soveltaen aiemman sukulaisuuskäsityksen mukaisia nimiä, kunnes ne lopulta unohtuvat ja tilalle kehitetään uusia - juuri silloin kun käsitys siitä, mikä sukulaisuudessa oleellista, on jälleen muuttumassa toiseksi. Tarve erilaisille nimityksille on muuttunut historiassa moneen kertaan, kun käsitys oleellisista suhteista on muuttunut. Näin kerrottiin siinä kirjassa.

Tämän luettuani etsin jostain silloisesta suomen kielen sanakirjasta sukulaisuusnimityksiä, ja löysin sellaiset kuin "kälys" ja "langos". Näitä en ei nyt enää löydy ainakaan kielitoimiston sanakirjasta, mutta sieltä kuitenkin lötyy "kälykset" merkityksessä "naiset jotka ovat toistensa kälyjä" ja vastaavasti "langokset". Tämä ei ole se merkitys jonka silloin aikanaan löysin sanakirjasta. Nimittäin siinä vanhassa sanakirjassa sanojen "kälykset" oli "veljesten vaimot" ja "langokset" oli "siskosten miehet". Samassa merkityksessä myöskin Aleksis Kivi käyttää sanaa kälykset Seitsemän Veljeksen loppupuolella.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.