Otsikko
Kenen tekemä, minkä niminen ja milloin on valmistunut Helsingin Jätkäsaaren ns. Huutokonttorin Välimerenkadun puoleisessa päädyssä oleva pronssireliefi? Gunnar…

Kysytty

Kenen tekemä, minkä niminen ja milloin on valmistunut Helsingin Jätkäsaaren ns. Huutokonttorin Välimerenkadun puoleisessa päädyssä oleva pronssireliefi? Gunnar Taucherin suunnittelema talo valmistui 1937, mutta lisärakennus 1955. Reliefi on hyvin tyypillistä 1950-luvun jälleenrakennuskauden ajan tyyliä, Finne kuoli jo 1952. Teos ei ole HAMin omistuksessa, deponoitu tai sillä ei ole sen kanssa mitään sopimusta, siksi se ei ole heidän listoillaan. Tietäisikö kaupunginmuseo jotain? Olen arvuutellut, että olisiko kyse jostain 1950-luvun muotoilijan työstä, Ilmari Tapiovaara, Timo Sarpaneva?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Tieto tuntuu olevan hyvin piilossa, olemme etsineet HAM:in julkiset veistokset palvelusta Julkiset veistokset https://www.hamhelsinki.fi/veistokset/, Löytöretki muistomerkeille : pääkaupunkiseudun julkiset teokset -oppaasta sekä arkkitehti Taucheria koskevista teoksista.

Aalto-yliopistosta tietoa ei löytynyt. Sieltä sain tällaisen vastauksen: Huutokonttorin seinän reliefin tekijä ei valitettavasti ole selvinnyt Aalto-yliopioston kokoelmien avulla. Julkisten taideteosten luettelotkin sivuuttavat täysin tämän reliefin.

Kannattaisi varmaan kääntyä Helsingin kaupunginmuseon puoleen. Ehkä pitäisi selvittää, kuka on ollut Huutokonttorin rakennuttaja ja omistaja silloin, kun reliefin seinään sijoittamisesta on tehty päätös. Onko rakennuttaja Helsingin kaupunki, satamalaitos vai Helsingin Makasiiniosakeyhtiö (Helsingfors Magasinaktiebolag / Helsingfors Magasins Ab). Rakennuksen suunnittelija on kuitenkin ollut Helsingin kaupunginarkkitehti Gunnar Taucher.

Vuonna 1919 koko Hietasaaren ja Jätkäsaaren maa-alue vuokrattiin Helsingin Makasiiniosakeyhtiölle 25 vuodeksi. Näin ollen Länsisataman satamatoimintaa hallinnoi neljännesvuosisadan ajan yksityinen toimija. (Perustietoa / Bysa ja Sandis ja Uttern; sittemmin Jätkäsaarihttp://www.uuttahelsinkia.fi/fi/lansisatama/perustietoa/bysa-ja-sandis-…)

1.1.1944 yhtiön liiketoiminta ja omaisuus siirtyi Helsingin satamalautakunnalle.(Kanavakatu 3 C : rakennushistoriallinen selvitys / ark-byroo. 31.1.2013. Sivulla 18 on tietoa Helsingin Makasiiniosakeyhtiöstä.

http://senaatti.vlu.fi/filebank/3164-2013_ark-byroo_Hki_Kanavakatu_3_C_…)

Ehkä salaisuus paljastuu Helsingin kaupungin arkistolähteistä.
Helsingin kaupunginmuseosta tuli tällainen vastaus: Kiitos kysymyksestä, joka osoittautui visaiseksi. Tarkistin Helsingin kaupunginmuseon valokuvakokoelmien tietokannat, valokuvavedokset ja kortistot, mutta tietoa teoksen tekijästä ei löytynyt. Helsingin kaupungin kunnalliskertomuksestakaan ei ollut apua.

Kaupunginarkistosta vastattiin näin:

Helsingin kaupunginarkkitehti Gunnar Taucherin alkuperäisissä Huutokonttorin, jota niissä kutsutaan Satamatyöläisten odotushuoneeksi Jätkäsaaressa, rakennuspiirustuksiin ei ole piirrettynä tiedustelemaanne reliefiä. Helsingin kaupunginarkistossa säilytettävän kiinteistökortiston mukaan rakennuksen korttelia hallinnoi tuolloin Helsingin Makasiini Oy, joka lienee ollut myös Huutokonttorin rakennuttaja. Kyseisestä reliefistä ei löytynyt mainintaa myöskään Helsingin kaupungin kunnalliskertomuksista.

Jos kyseinen reliefi on mainitun osakeyhtiön hankkima, voisi asiasta löytyä lisätietoja esimerkiksi Helsingin Makasiini Oy:n johtokunnan pöytäkirjoista, jotka on järjestetty vuosittain. Pöytäkirjat ovat tutkittavissa kaupunginarkiston tutkijasalissa. Samasta paikasta voisi löytyä myös seuraavan omistajan Helsingin Satamalautakunnan arkistomateriaalia.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.