Katselin Yle Areenasta vanhoja lyhytfilmejä lento- juna- ja laivamatkailusta. Nuo filmit ovat äärettömät herttaisia ja matkustajia palvellaan kuin piispaa…

Kysytty
26.7.2022

Katselin Yle Areenasta vanhoja lyhytfilmejä lento- juna- ja laivamatkailusta.
Nuo filmit ovat äärettömät herttaisia ja matkustajia palvellaan kuin piispaa pappilassa! VR:n junassa oli jopa disco-vaunu! Olivatko nämä filmien palvelut todellisia? (esim.vaikka tuo disco-vaunu)
Itse olen matkaillut melko paljon 1980-luvun alusta lähtien enkä ikinä ole törmännyt siihen että joku em.henkilökunnasta tulisi jotenkin tarjoamaan palveluitaan: "Saako olla niskatyyny, mitä välipalaa tahtoisitte makuuvaunuun yöjunassa, voinko kantaa lemmikkiänne,..."
Kaikki istuimet tai makuupaikat ovat tilavia, tarjoilija kaataa viiniä ravintolavaunussa, jossa on valkoinen liina pöydällä...jne.
Tietenkin olen saanut hyvää palvelua ihan niissä halvimman luokan matkustus-systeemeissä mutta haluttaisi tietää oliko tai onko vieläkin olemassa noin unelmallista palvelua Suomessa matkaillessa junalla, lentäen tai laivalla ?

Vastaus

Vastattu
29.7.2022
Päivitetty
29.7.2022

Selailin Areenassa olevia dokumenttipätkiä. Ainakin yhdessä filmissä kerrottiin sen olevan osittain dramatisoitu, mutta asiaa täytyisi tutkia ohjelma kerrallaan. Mennään junalla -ohjelmassa vuodelta 1972 näyttäisivät uuden Parkanon kautta avatun radan liikenteessä olleen juuri nuo maintisemasi disko-, ravintola- ja hyttivaunu salonkiosastoineen, https://areena.yle.fi/1-3549834. Ylen artikkelissa kerrotaan VR:n historiasta kertovista ohjelmista, https://www.vr.fi/vinkkeja-junamatkailuun/160-vuotta-matkalla. Nuo palvelut diskoteekkivaunua myöten näyttävän olleen todella olemassa. Parkanon radan avajaisten jälkeen diskovaunu eli kiskoteekki on tosin liikkunut mukana vain erillisestä tilauksesta. Rautatiemuseon tietopalvelusta löytyy varmaan lähdemateriaalia tästä asiata, https://rautatiemuseo.fi/fi/kokoelma-ja-tietopalvelu. Rautatiemuseon kokoelmia voi selata Finnassa, https://rautatiemuseo.finna.fi/.

Lentokoneissa pidettiin enemmänkin huolta matkustajista vielä 1980-luvulla ainakin omien muistikuvieni mukaan. Käytiin halvemman luokan matkustajiltakin kysymässä, tarvitaanko huopaa ja ovatko asiat kunnossa. Ilmailumuseossa on ilmailun historiaa, en tiedä, voisiko heillä olla materiaalia myös palveluista, https://ilmailumuseo.fi/henkilokunta/. Museossa on myös kirjasto, https://ilmailumuseo.fi/kirjasto-arkisto/.

Nykyään moni asia on muuttunut itsepalveluksi, lipunostoa myöden. Varmaankin kuitenkin henkilökunta auttaa edelleen, jos matkaajalla on ongelmia tai pyyntöjä.

5 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.