Joutuvatko suomenruotsalaiset opiskelemaan "pakkosuomea"? Tätä olen jo pitkään miettinyt kun puhutaan paljon koululaisten "pakkoruotsista".

Kysytty

Joutuvatko suomenruotsalaiset opiskelemaan "pakkosuomea"? Tätä olen jo pitkään miettinyt kun puhutaan paljon koululaisten "pakkoruotsista".

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Perusopetuslaissa pykälässä 11 kerrotaan näin:
"Perusopetuksen oppimäärä sisältää, sen mukaan kuin 14 §:n nojalla säädetään tai määrätään, kaikille yhteisinä aineina äidinkieltä ja kirjallisuutta, toista kotimaista kieltä, vieraita kieliä, ympäristöoppia, terveystietoa, uskontoa tai elämänkatsomustietoa, historiaa, yhteiskuntaoppia, matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa, biologiaa, maantietoa, liikuntaa, musiikkia, kuvataidetta, käsityötä ja kotitaloutta."

Toisen kotimaisen kielen opiskelu kuuluu siis kaikille.

Koko perusopetuslaki löytyy osoitteesta http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628

17 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Toinen kotimainen on ruotsi, se tiedettiinkin jo pakolliseksi. Mutta onko ensimmäinen kotimainen, enemmistökieli, koulussa pakollinen vähemmistölle? Sitä kysyttiin, saisiko selväkielisen vastauksen

Toisella kotimaisella viitataan siihen toiseen kotimaiseen kieleen, joka ei ole äidinkieli. Eli jos suomi on äidinkieli, toinen kotimainen kieli on ruotsi. Jos ruotsi on äidinkieli, toinen kotimainen kieli on suomi. Suomen kielen opiskelu on pakollista äidinkielenään ruotsia puhuville.

Ruotsi on "pakollinen toinen kotimainen" myös äidinkielenään saamea puhuville yläkoululaisille. Saamelaisalueellakin suomi on peruskoulun ylimpien luokkien opetuskielenä ja ruotsi on siten oppiaineena. (Vaikka Norjan maantieteellinen läheisyys ei ole oppiaineiden valinnan peruste, voi skandinaavisen kielen taidolle olla käyttöä maamme pohjoisrajan takana.)

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.