Jos julkaisen YouTubessa itse soittamani version jonkun toisen sävellyksestä, pitääkö minun maksaa tekijäkorvauksia? Jos pitää, niin kenelle ja miten?

Kysytty
21.7.2023

Jos julkaisen YouTubessa itse soittamani version jonkun toisen sävellyksestä, pitääkö minun maksaa tekijäkorvauksia?

Jos pitää, niin kenelle ja miten?

Vastaus

Vastattu
27.7.2023
Päivitetty
27.7.2023

Toisten luomiin teoksiin liittyy aina tekijänoikeus.

Tekijänoikeuksiin liittyvä tieto on koottu musiikin kohdalla Gramex- ja Teosto-sivustolle. Linkki Gramex.fiLinkki Teosto.fi

Yhdessä nämä toimijat ovat Musiikkiluvat.fi sivustolla. "Musiikin käyttölupa tarvitaan myös, kun musiikkia esitetään julkisesti esimerkiksi keikoilla, konserteissa, festivaaleilla, yritysten pikkujouluissa tai asiakastilaisuuksissa. Musiikinkäyttöluvat tapahtumiin saat edelleen Teostosta. Musiikinkäyttölupa tarvitaan, vaikka tapahtumaan ei ole pääsymaksua." 

Miksi lupa pitää maksaa? "Kaikkien sivistysmaiden lakien mukaan luovan työn tekijälle ja yrittäjälle kuuluu korvaus siitä, että hänen työnsä tulosta käytetään. Musiikkiluvan hankkiminen on tapa maksaa musiikin tekijöille ja esittäjille heidän tekemästään työstä."

Osa musiikista on tekijänoikeusvapaata. "Musiikki on vapaata mm. silloin, jos tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Suomessa tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja vielä 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen." Linkki

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.