Haluaisin tietoa raskaana olevan maahanmuuttajan ravitsemusongelmista Suomessa esim.sokeria virtsassa, nopea painon nousu (esim. somali-venäläinen-thaimaa…

Kysytty
12.10.2001

Haluaisin tietoa raskaana olevan maahanmuuttajan ravitsemusongelmista Suomessa esim.sokeria virtsassa, nopea painon nousu (esim. somali-venäläinen-thaimaa/kiinalainen)Kieliongelma (tulkki)-ravitsemustottumus muuttunut Suomessa olessa- omat ravitsemustottumukset-onko omalla kielellä tietoa riittävästi ja ymmärrettävästi. miten Neuvolassa terveydenhoitaja tulsi huomioida asia?

Vastaus

Vastattu
15.10.2001
Päivitetty
15.10.2001

Työministeriö on laatinut maahanmuuttajille terveys- ja äitiysneuvolapalveluita käsittelevän vihkosen Vauva syntyy Suomessa. Julkaisu on saatavana albanian, arabian, englannin, kurdin, persian, ranskan, serbokroatian, ruotsin, somalian, suomen ja vietnamin kielellä. Sitä voi tilata maksutta Terveyden edistämiskeskuksesta (www.health.fi ). Opasvihkoset viedään myös Internetiin, jolloin ne voi tulostaa Terveyden edistämiskeskuksen sivuilta. Tämän palvelun on tarkoitus toimia vuoden 2002 alusta.

Kirjallisuutta raskaudenajan ongelmista löytyy kirjastoista, esimerkiksi Naistentaudit ja synnytykset, toim. Ylikorkala ja Kauppila (Duodecim 2001). Suomenkielisiä aikakauslehtiartikkeleita löytyy hakulauseella ”raskaus ja diabetes”, artikkelitietokanta on kirjastoissa käytettävissä.

Konkreettista tietoa maahanmuuttajan äitiysneuvolapalveluista tulkkeineen on paras kysyä oman asuinpaikan äitiysneuvolasta. Yleissääntö on, että vain viranomaiset voivat tilata tulkkauspalveluja valtion ja kuntien ylläpitämistä tulkkikeskuksista, joiden yhteystiedot löytyvät Internetistä (http://www.mol.fi/migration/yhttulkki.html ). Ensin on siis varattava aika äitiysneuvolasta, joka tilaa tulkin. Yksityishenkilön on käännyttävä yksityisten palvelujen puoleen, Helsingissä esim. Lingua Nordica, puh. 09-77 40 180.

Internetistä löytyy Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu Omakielisten palvelujen turvaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa (http://www.vn.fi/stm/suomi/tao/julkaisut/taosisallys54.htm ). Julkaisu löytyy kirjastoista myös painettuna: Omakielisten palvelujen turvaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa, kirj. Margita Lukkarinen (Sosiaali- ja terveysministeriö 2001).

Taustatietoa maahanmuuttajien tulkkauspalveluista löytyy tietoa Työministeriön kehittämissuunnitelmaraportista (http://www.mol.fi/migration/kielipal.pdf ).

11 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.