Haluaisin tietoa Carolyn Keene -nimisestä kirjailijasta. Hän on kirjoittanut Neiti Etsivä -kirjoja, teen koulussa kirjallisuustutkielmaa.

Kysytty
27.11.2001

Haluaisin tietoa Carolyn Keene -nimisestä kirjailijasta. Hän on kirjoittanut Neiti Etsivä -kirjoja, teen koulussa kirjallisuustutkielmaa.

Vastaus

Vastattu
27.11.2001
Päivitetty
2.1.2020

Kirjastosta löytyy seuraava teos, jossa perusteellisesti käsitellään Neiti Etsivä -sarjaa ja sen kirjoittajia ja jonka avulla saat aikaan mielenkiintoisen tutkielman:

Rättyä, Kaisu: Mysteeri ratkaistavana--ulkomaisia nuorten sarjakirjoja,
ISBN 9516924182.

Kirjassa paljastuu muun muassa (sivuilla 9-27) että Carolyn Keeneä ei oikeastaan ole olemassakaan, vaan että sarjan loivat amerikkalainen kustantaja Edward Stratemeyer ja hänen apulaisensa kirjailija Mildred Wirt Benson jo 1930-luvun alussa.

Ensimmäiset kolme osaa , Neiti Etsivä, Neiti Etsivä kummitustalossa ja Neiti Etsivä maksaa velkansa (jotka kaikki suomennettiin vasta 1950-luvulla) ilmestyivät Yhdysvalloissa vuonna 1930.

Edward Stratemeyer kuoli samana vuonna keuhkokuumeeseen, ja tämän jälkeen Neiti Etsivä -kirjoja alkoi ilmestyä sarjatuotantona ensin Bensonin ja myöhemmin lukuisten muiden haamukirjailijoiden kirjoittamana aina tähän päivään asti.

Benson oli siis ehkä tärkein näistä haamukirjailijoista, hän kirjoitti 23 ensimmäistä osaa, viimeisimmän vuonna 1953 (Neiti Etsivä ja samettinaamio). Hänkään ei tosin kirjoittanut yksin, vaan sai apua useilta kirjoittajilta. Wirt Benson tunnustetaan sarjan luojaksi Yhdysvalloissa nykyään, ja hänen kirjoittamissaan Neiti Etsivä -kirjojen uusintapainoksissa hän esiintyy myös tekijänä.

Bensonista löydät lisää tietoa englannin kielisestä Wikipediasta, http://en.wikipedia.org/wiki/Mildred_Benson. Myös Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun vastauksista voit katsoa. https://www.kirjastot.fi/kysy/milloin-mildred-wirt-benson-syntyi

24 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentit

Joten Carolyn Keene ei ole koskaan kuollut, vaan hänet on luotu?

Niin, ei ole syntynyt eikä kuollut.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.