Haluaisin kysyä karaoke-dvd-levyjen esitysoikeuksista. Voiko kirjaston tiloissa pitää asiakkaille karaokea laittamalla karaoke dvd-levyn pyörimään? Tarvitaanko…

Kysytty
18.1.2016

Hei,haluaisin kysyä karaoke-dvd-levyjen esitysoikeuksista. Voiko kirjaston tiloissa pitää asiakkaille karaokea laittamalla karaoke dvd-levyn pyörimään? Tarvitaanko tähän erillinen esitysoikeus vai katsotaanko karaoke dvd-levyt musiikkitallenteiksi, joita saa esittää kunnan Teostolta hankkiman musiikin käyttöluvan nojalla?

Vastaus

Vastattu
18.1.2016
Päivitetty
19.1.2016

Asiaa ei ole testattu suomalaisessa oikeusistuimessa, joten kaikki me joudumme spekuloimaan sillä, mikä tekijänoikeudellinen kohde karaoke-DVD oikeastaan on.

Itse olen asiaa pitkään pohdittuani päätynyt näkemykseen, että jos karaoke-tyyppinen kuvatallenne ei sisällä selkeästi elokuvallista kuvaosuutta (en edes tiedä, onko sellaisia olemassa), sitä voidaan pitää ensisijaisesti musiikkiäänitteenä. Tällöin karaoke-tallenteen käyttö kirjaston järjestämässä karaoke-tapahtumassa nojautuu musiikin julkisen esittämisen sopimuksiin, joita kunnat ovat tehneet Gramexin ja Teoston kanssa.

Pidän epätodennäköisenä, että yksikään karaoke-tallenteita valmistava tai jakava yhtiö lähtisi oikeudesta hakemaan tulkintaa siitä, onko karaoke-tallenne lain tarkoittama "elokuvateos" vai "sävellysteos". Kirjastot ostavat paljon karaoke-tallenteita ja maksavat niistä hirveätä ylihintaa, joten kenelläkään ei välttämättä ole intressiä edes kokeilla. Halua vähentää myös se, että oikeus voisi päätyä samalle kannalle, jonka edellä esitin.

Heikki Poroila

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.