Haen tietoa/reseptiä ns. Pariisinleipä leivonnaisesta. Niitä tehtiin ainakin Helsingissä. Tumma neliö, jossa vaaleanpunainen kuorrute päällä.
Vastaus
Nettihaulla löytyy ko. leivonnaisista resepti (nimellä pariisinleivokset) ainakin Kotilieden nettisivulla, tässä linkki sivulle Pariisinleivokset - Kotiliesi.fi.
Kommentit
Onpa kiinnostava ohje - ei vastaa ihan sitä Pariisinleipää, joita meillä syötiin 60-luvulla Helsingissä. Malmbergin ja Truben tuotteetkaan eivät ole samaa.
Tuote oli suorakaiteen muotoinen ja korkea. Tumma, hiukan tummempi kuin Runebergintortut. Yleensä vaaleanpunainen kuorrutus, joskus myös valkoinen. En muista, missä leipomossa sitä tehtiin. Ostettaessa ne pakattiin aina leivoslaatikoihin.
Muinaisista lehdistä pari reseptiä, joskaan en tiedä kuinka paljon yhteistä niillä on muistellun pariisinleivän kanssa:
"Pariisin leipiä. 350 gr. voita sekoitetaan 350 gr. jauhoja, tähän lisätään 2iO gr. sokuria, paljon jauhettuja sitruunankuoria, hiukan vanillia ja mehu yhdestä sitruunasta. Kaikki tämä sotketaan taikinaksi. Taikina kaaveloidaan ja leikataan kolmikkomuotoisiin kappaleisiin. Pantua hyytelöä näitten päälle, kääritään ne kokoon pienen korin muotoisiksi ja paistetaan pellillä lämpösessä uunissa." (Puutarha 6/1906)
"Pariisin leivät. 6 dl vehnäjauhoja, 2 tl. kremortatarijauhetta, 1 1/2 dl sokeria 1 1/2 dl voita, 2 munaa. – Jauhot ja kremortatarijauhe sekoitetaan. Voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Siihen lisätään muut yksitellen ja jauhot. Taikina vaivataan notkeaksi ja kaaviloidaan. Muotilla otetaan pyöreitä kakkuja, jotka voidellaan munanvalkuaisella, päälle sirotellaan sokeria (ja mantelia)." (Pohjolan Sanomat 27.8.1949)
"Kremortatari" on väärin kirjoitettu "kremortartari". Googlaaminen paljastaa, että se on norjankielinen (!) nimitys aineelle, jonka suomenkielisiä nimiä ovat kaliumvetytartraatti ja viinikivi.
Myöhemmin nimitystä "Pariisin leipä" on käytetty myös tietyntyyppisestä jauhelihatäytteisestä voileivästä. Siitä julkaisivat tällä nimellä reseptejä mm. Helsingin Sanomat 8.6.1965 ja Etelä-Suomen Sanomat 14.3.1986.
Helsingin leipä Oy teki pariisinleipiä. Niihin nähtävästi käytettiin mm. kuivaksi menneiden kakkujen muruja. Kotilieden resepti ei ole oikea. Mutta mistä löytyisi alkuperäinen makea, hieman maustekakkumainen ohje?
Kommentoi vastausta