leipominen

33 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Miten kardemumma päätyi suomalaiseen pullaan? 138 Kysymykseen ei voitu antaa täsmällistä vastausta. Uudet asiat ovat aina tulleet ensin yläluokan käyttäminä ja siitä yleistyneet ajan saatossa koko kansan käyttämiksi. Pullan historia kietoutuu vehnän viljelyn, kahvin (teen) ja mausteiden tuontiin ja käyttöön.Internetistä löytyy artikkeli pullan historiasta tutkijoiden ylläpitämästä Kalmistopiiri-sivustolta. Pullan historiaa – KALMISTOPIIRISen mukaan pulla on tullut Suomeen Ruotsista 1700-luvulla, jonne sen toivat saksalaiset leipurit. Aluksi pullaa on leivottu aateliston ja papiston pöytiin. Vehnän viljely on yleistynyt Suomessa vasta 1900-luvulla eli vielä 1800-luvulla pulla on ollut kallis herkku, jota on maaseudulla saatettu ostaa markkinoilta. Aluksi pulla ei ole ollut mitenkään makea...
Millainen paperisota tarvitaan, kun aion alkaa pienyrittäjäksi leipurina äitini kiitetyllä leipäreseptillä. Tuotanto ei olisi suuren suurta - Helsingissä… 105 Helsingin kaupungin yrittäjille suunnattuja verkkosivuja kannattaa tutkia. Tarjolla on myös maksutonta yritysneuvontaa: https://www.hel.fi/fi/yritykset-ja-tyo/yritykset-ja-yrittajat Helsingin Yrittäjät on koonnut sivustolleen runsaaasti tietoa https://www.yrittajat.fi/tietopankki/yrittajaksi-ryhtyminen/ YritysHelsinki on yrittäjiksi aikoville ja jo yrittäjinä toimiville suunniteltu infosivusto, joka tarjoaa kattavasti tietoa yrittäjyydestä. https://www.yrityshelsinki.fi/ Työllisyyspalveluilla on verkkosivusto yrittäjyydestä. https://tyollisyyspalvelut.hel.fi/tyonhaku/yrittajyys Suomi.fi-portaalin aloittavan yrittäjän muistilista: https://www.suomi.fi/kansalaiselle/tyoelama-ja-tyottomyys/yrityksen-per… Yritys-Suomen palvelut: https://...
Miten/Kuinka tehdä Kinderpiirakka? 196 Kysyit Kinderpiirakan ohjetta.  Ohjeita lienee useampia, tässä Kotikokki- ja Iltalehti-sivustojen ohje: 6 dl sokeria 5 dl vehnäjauhoja 2 tl vaniljasokeria 4 tl leivinjauhetta 6 rkl kaakaojauhetta 3 dl kiehuvaa vettä 300 g voita 4 munaa Voikreemi: 150 g voita 5 dl tomusokeria 4 tl vaniljasokeria Suklaakuorrutus: 100 g Fazerin sinistä 100 g tummaa suklaata Koristeraidat: valkosuklaata 1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. 2. Lisää kiehuva vesi ja voisula. 3. Lisää kananmunat. 4. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. 5. Anna piirakan jäähtyä kunnolla. 6. Voikreemin tekeminen: Pehmennä voi sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää vaniljasokeri. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin samalla vatkaten. Jos kreemi tuntuu liian...
Kuinka ruokasooda on keksitty ja kuinka sitä on keksitty alkaa käyttää leivonnassa? 1290 Ruokasoodaa (natriumbikarbonaatti, NaHCO3) käytetään nykyään esimerkiksi leivonnassa ja siivouksessa. Leivonnassa sitä käytetään happamia tuotteita, kuten viiliä tai kermaviiliä, sisältävissä leivonnaisissa. Siivouksessa sillä puolestaan voidaan puhdistaa erilaisia pintoja ja poistaa hajuja.  Natriumbikarbonaatin historia ulottuu faaraoiden ajan Egyptiin. Tuolloin käytettiin "natronia". Se on luonnollinen, emäksinen suola, joka sisältää natriumbikarbonaattia sekä muita natriumyhdisteitä, ja sitä voitiin löytää esimerkiksi kuivuneiden järvien pohja-alueilta. Natronia käytettiin lääketieteessä, ruuanlaitossa, maanviljelyssä, lasinvalmistuksessa ja muumioiden kuivaamiseen. Ruuanlaittopuolella sitä käytettiin muun muassa kalojen...
Kyselisin rommiaromin (Dr Oetker) käytöstä, johon en ole löytänyt minkäänlaista toimivaa ohjetta. Ongelma on aromin määrä; paljonko sitä tulisi lisätä… 835 Leivontaresepteissä, joissa käytetään rommiaromia, määrä on 1-4 tl. Taikinan koko ohjeissa on kuivakakun kokoluokkaa. Myös valmistajan tuotekuvauksessa kerrotaan, että sitä käytetään leivonnassa "pieniä määriä". Määrä riippuu kuitenkin leivonnaisesta, johon sitä käytetään, ja siitä miten voimakkaan rommin maun kakkuun haluaa. Joissain ohjeissa oli valmiiksi 1-2 tl, mutta neuvottiin tuplaamaan määrä, mikäli haluaa voimakkaamman rommin maun.  Laskiaispullien mantelimassaan neuvotaan laittamaan karvasmanteliöljyä 1-2 tippaa. Ohje mantelimassan valmistamiseen löytyy esimerkiksi DanSukkerin sivuilta. Vastaus ei ole kysymyksiisi täysin kattava, koska leivonta ei kuulu kirjastonhoitajan osaamisalueeseen. Leivontaan liittyviä kysymyksiä voi...
Vastauksessanne leipäjauhot-kysymykseen viittasitte nimikkeeseen "Laaksonen & Toivonen: Taitava leipoja". En tällaista löydä haulla, mistähän on kyse? 147 Kyseessä on todennäköisesti Marianne Laaksosen ja Satu Toivosen laatima oppikirja Taitava leipoja (WSOY 2002). Kirjan saatavuuden voi tarkistaa linkistä: https://www.finna.fi/Record/jykdok.901198
Voittekohan auttaa. En löydä mistään isoäidiltä saamaani vanhaa keksiohjetta. 520 Melkein kaikki löytämäni reseptit tarvitsevat joko munia tai rasvaa sidosaineeksi. Esim. Marttojen Serinakakut tai Kotiliedessä julkaistu Anopin kanelitangot,  Kohotukseen munia ja rasvaa ei tarvita, koska reseptissä on hirvensarvisuolaa. Kirkko ja Kaupunki lehdessä leivottiin piparkakkuja keskiajan malliin. Kenties voisit kokeilla Kotikokkinetin munatonta ja rasvatonta reseptiä? Siitä voisit saada suhdeluvut luettelemillesi aineksille. Munattomat ja rasvattomat kaurakeksit
Mikä on pound cake suomeksi? Näyttää vähän kuivakakulta... 417 Pound cake -kakulle ei ole muuta suomenkielistä vastinetta kuin kuivakakku. Sen pääraaka-aineet ovat jauhot, voi, sokeri ja munat. Ranskassa sitä kutsutaan nimellä quatre-quarts, Meksikossa panqué ja Saksassa Rührkuchen. Lähde Wikipedia: Pound cake https://en.wikipedia.org/wiki/Pound_cake
Muistan lukeneeni tarinan jossa nuori tyttö ja isoäiti leipoo maustekakkuja joulun alla, tämä saattoi olla osa jotain novellikokoelmaa. Osaisitteko kertoa mikä… 185 Hei, Kovasti vaikuttaa Truman Capotelta, vaikka ihan kaikki detaljit eivät täsmää. Teos Aamiainen Tiffanyllä sisältää myös muutaman novellin. Novellissa "Joulumuisto" tekevät pikkupoika ja isoäiti(tai joku muu iäkäs nainen) tekevät jouluisia pähkinä/hedelmä-kakkuja, jotka sitten lahjoittavat joulun hengessä. Vaikka kyseessä ei olisikaan tämä, kannattaa tarina ehdottomasti lukea. Novelli löytyy myös kokoelmasta Amerikkalaisia kertojia : valikoima Yhdysvaltain kirjallisuutta (Tammi, 1959).
"Keittokirja" tai leivonnais / herkkukirja, käsittääkseni kaikissa resepteissä vain 3 aineosaa. Tekijä taisi olla suomalainen nainen ja kirjan nimessäkin… 127 Hei, Kyseessä on varmaankin tämä: Vaan 3 = Only 3 / Emma Ivane (tunnettu myös nimellä Emma Iivanainen), Cosy publishing, 2018
Millä leivontatekniikalla voisin yrittää tehdä kuvassa näkyviä "hedelmiä" vastaavan tuotoksen? Tarkoituksena olisi löytää taikina (suolainen tai makea), jolla… 184 Ainakin piparkakkutaikinaan tai muuhun keksitaikinaan saa kohokuvioita kuvioivan kaulimen, erilaisten keksileimasimien tai silikonmuottien avulla. Kannattanee kokeilla muihinkin taikinoihin. Varsinaista leivontatekniikkaa kohokuvioiden tekemiseen emme löytäneet. 
Voiko olla olemassa ruisleipää ilman hapanjuurta eli raskia?Happamena tai ilman happamuutta. 304 Ruisleipää voidaan tehdä joko hapanjuureen tai hiivan avulla, vaikka perinteinen ruisleipä onkin leivottu hapanjuureen. Hiivaa voi käyttää myös hapanjuuren apuna tai lisäksi.  Alla linkkejä erilaisten ruisleipien ohjeisiin (Martat, Maa- ja kotitalousnaiset, Kotikokki) : https://www.martat.fi/reseptit/ruisleipa-ruislimppu-hapanleipa/ https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/ruisleipa-2231 https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/31570/%22NOPEA%22%20RUISLEIPA/
Millaisia pikkuleipiä ovat Jönköpingin piparit? Mistä löytyisi resepti? 343 Kyseessä on varmaan pikkuleipä nimeltään Jönköpingsbröd. Se tunnetaan myös nimellä Sirapskakor ja Kolasnitt. Suomeksi ohjeen voi löytää nimellä Nekkuviipaleet. Netissä on tälle kahvileivälle useita ohjeita, tässä suomeksi yksi: https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/401550/Nekkuviipaleet/    
Mistä löytyy muta- tai suklaakakun ohje, jota tarjotaan Piiat-elokuvassa (ilman sitä kuuluisaa höystettä :-)? 677 Mississippi Mud Cake -haulla löytyy lukuisia erilaisia suklaakakun reseptejä, joista moniin kuuluu vaahtokarkkeja. Joitakin variaatioita kakusta: Meillä kotona -sivusto: https://www.meillakotona.fi/reseptit/mississippi-mud-cake Kinuskikissa: https://www.kinuskikissa.fi/mississippi-mud-cake/ Spicy Southern Kitchen: https://spicysouthernkitchen.com/mississippi-mud-cake/ Piiat-elokuvassa nähty kakku on kuitenkin hieman erilainen. Elokuvaan leivotun kakun resepti paljastetaan Meredith Food & Wine -sivustolla: https://www.foodandwine.com/recipes/minnys-chocolate-pie.  
Millä täysin sokeritonta ruokavaliota noudattava voi korvata mokkapalojen kuorrutuksen tomusokerin? mitä muita kuorrutusvaihtoehtoja? pieni määrä steviaa ainoa… 986 Monet sokerittomia mokkapaloja leipovat tuntuvat käyttävän kuorrutukseen ksylitolia eli koivusokeria:https://thequeenofdelicious.com/sokerittomat-mokkapalat/ Entä miten olisi paahdetut kookoslastut, näyttävät ainakin herkullisilta mokkapalojen päällä:https://www.prinsessakeittio.fi/2015/02/sokerittomat-mokkapalat.html Tai kookoshiutaleet:https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/46598/Muhkeat%20moccapalat/ Joku on käyttänyt myös Sukrinia:http://poppaa.blogspot.com/2010/08/sokerittomat-mokkapalat.html Tai sitten tosiaan Steviaa pinnalle ripoteltuna: https://www.hannasumari.fi/2016/viisi-ihanaa-reseptia-sokerittomiin-her…      
Miksi voitaikinaan laitetaan konjakkia? 405 Ruoanlaitossa ja leivonnassa konjakkia käytetään tavallisesti arominantajana. Keittiökonjakiksi kannattaa valita nuori VS- tai VSOP-tisle, sillä nuorten tisleiden hedelmäinen aromi sopii ruoanlaittoon mausteisia XO-konjakkeja paremmin. Lähde:Antti Uusitalo, Konjakki
Mistä munkin nimi, norjanmunkki? 2618 Norjanmunkin nimi tulee siitä, että kyseisiä munkkeja leivotaan perinteisesti Norjassa. Norjanmunkit eroavat tavallisista suomalaisista munkeista mm. siten, että niiden taikinaan tulee piimää, ne paistetaan erityisellä munkkipannulla ja niitä ei pyöritellä sokerissa. Norjaksi norjanmunkit ovat yksinkertaisesti "munker". Tanskassa niiden nimitys on "æbleskiver". Wikipediassa kerrotaan norjanmunkeista englanniksi ja norjaksi: https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%86bleskiver https://no.wikipedia.org/wiki/Munker_(bakverk)  
Kyysymykseni koskee pikkuleipiä. Eri yhteyksissä on tullut esille se, että 1900-luvun paikkeilla - ja ehkä aiemminkin - on tehty pikkuleipiä, joiden nimi on … 695 Tappioleipien resepti löytyy monestakin paikasta, mm. alla olevalta Kotilieden sivuilta, mutta ilman selvitystä nimen synnystä: https://kotiliesi.fi/resepti/olsonin-tappioleivat/ Resepti löytyy myös mm. kirjasta Hyvä ruoka : Anna Olsonin keittokirja II kotia ja koulua varten, jonka ensimmäinen painos on vuodelta 1901. Hotelli- ja ravintolamuseossa selvitettiin asiaa, ja vastattiin näin: "Keittokirjassa on tappioleipien lisäksi ainakin ”suomenmieliset”-nimisten pikkuleipien ohje. Tämä voisi viitata siihen, että Olsoni on kommentoinut poliittista tilannetta, jopa tuonut ilmi omia poliittisia kantojaan, leivonnaisten nimissä. Suomenmieliset voisi viitata fennomaaneihin ja/tai fennomaaniseen Suomalaiseen puolueeseen tai siitä vuosisadan...
Millä nimellä ennen on kutsuttu ruokasoodaa? Käsittääkseni sitä on käytetty leivonnassa ainakin jo renessanssin aikaan, mutta tuskin sitä silloin on nimitetty… 1207 Saattaa olla, että sanasta baking soda (ruokasooda) käytettiin yksinkertaisesti nimitystä baking powder (leivinjauhe). https://en.wikipedia.org/wiki/Baking_powder Tosin ruokasoodalla ja leivinjauheella on hieman eroa. Leivinjauhe sisältää jo valmiiksi myös happaman ainesosan. http://www.herkkusuu.fi/ikiaikainen-leivontamysteeri-ratkeaa-tama-on-er… Vanhahtava nostatusaine on hirvensarvensuola, jota käytettiin erityisesti matalien leivonnaisten ja pikkuleipien kohotusaineena. Alunperin se oli valmistettu hirvensarvista, mutta nyttemmin se on keinotekoisesti valmistettua. Sooda: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sooda Leivinjauhe: https://fi.wikipedia.org/wiki/Leivinjauhe http://www.martat.fi/ruoka/ruokanurkka/2005-03-15-19-46-38leivinjauhe-s…...
Mitä on karvasmanteli "litku" kaupassa pienessä pullossa? 6725 Karvasmanteliöljyä voidaan käyttää mausteena leivonnaisissa kuten runebergintortuissa. Kaupoissa myytävä karvasmanteliöljy sisältää tavallisesti kasviöljyä ja bentsaldehydistä synteettisesti valmistettua karvasmanteliaromia. Tällaiset karvasmanteliaromit eivät siis sisällä mantelia. Perinteinen, aito karvasmanteliöljy on terveydelle haitallista suurina määrinä, joten sitä ei myydä elintarvikeliikkeissä. Lisätietoa karvasmanteliöljystä: http://www.kysy.fi/kysymys/runebergin-paivan-taas-lahestyessa-paadytaan… https://fi.wikipedia.org/wiki/Karvasmanteli%C3%B6ljy