Ystävälläni on pieni kyläkahvila, jossa on radio auki koko päivän ja hänen pitää maksaa siitä teostomaksua. Miten on asian laita kirjastoautoissa? Minulla on…

Kysytty
20.11.2015

Ystävälläni on pieni kyläkahvila, jossa on radio auki koko päivän ja hänen pitää maksaa siitä teostomaksua.

Miten on asian laita kirjastoautoissa? Minulla on toisinaan ollut radio on auki palvellessani asiakkaita pysäkeillä. Kaiuttimia on sekä takana että edessä niin, että radion ohjelmat kuuluvat asiakkaille. Onko tämä sallittua ilman maksua?

Vastaus

Vastattu
20.11.2015
Päivitetty
19.2.2016

Kyläkahvilan pitäjä maksaa elinkeinotoiminnassaan esittämästään musiikista. "Radio" ei sinänsä ole tekijänoikeudellinen asia, vaan sieltä tulevat ohjelmat. Lähtökohtaisesti kaikkien radiosta tulevien teosten julkiseen esittämiseen tarvitaan lupa, kun kyseessä ei ole yksityinen käyttö.

Kirjastoautossa soitettavaan musiikkiin lienee järkevä soveltaa samoja periaatteita kuin kiinteänkin kirjaston kohdalla. Musiikkia voi julkisesti esittää kirjastossa, koska kaikki Suomen kunnat ovat solmineet asiaa koskevan sopimuksen Teoston (säveltäjät, sanoittajat, sovittajat, nuotinkustantajat) ja Gramexin (esittäjät, levy-yhtiöt) kanssa.

Muuhun ohjelmasisältöön ei lupia ole hankittu, mutta käytännössä asiaan tuskin on kukaan koskaan puuttunut. Teoriassa esimerkiksi kuunnelman esittäminen kirjastossa radion välityksellä ei kuulu em. sopimuksen piiriin, koska se ei ole musiikkia.

Heikki Poroila

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.