Mikä on koulun ja oppilaitoksen ero?

Kysytty
30.11.2018

Wikipediassa on luokat "Suomen koulujen rehtorit" ja "Suomen oppilaitosten rehtorit". Mikä ero näillä on? Eivätkö koulutkin ole oppilaitoksia, vai kuinka?

Vastaus

Vastattu
1.12.2018
Päivitetty
4.12.2018

Kirjastossa sähköisenä käytössä oleva Kielitoimiston sanakirja kertoo, että sanan koulu merkitys on ’(alempi) opetus-, oppilaitos’, kun taas oppilaitokselle annetaan merkitykset ’opetuslaitos, koulu’.

Näkisinkin, että oppilaitos on merkitykseltään yleisempi ja voi viitata myös vapaisiin tai ylempiin opetuslaitoksiin, joita ei yleensä kutsuta varsinaisesti kouluiksi. Esimerkiksi kansalaisopistoja ja työväenopistoja ei välttämättä kutsuta kouluksi, vaikka niillä on rehtorinsa. Kielitoimiston sanakirja antaa kansanopistolle merkitykseksi ’vars. aikuisille tarkoitettu yleissivistävä (ilta)oppilaitos’ eikä siis nimitä sitä kouluksi. Yliopisto taas luetaan kyllä korkeakouluihin, mutta siitä kai harvemmin käytetään pelkkää koulu-nimitystä.

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Toisin kuin vastauksessa, Kielitoimiston sanakirja (sekä painettu laitos 2012 että päivitetty verkkoversio 2022) antaa kansanopistolle merkitykseksi "sisäoppilaitos jossa varttuneelle nuorisolle annetaan yleissivistävää ja käytännön opetusta".
https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/kansanopisto

"Kirjastossa sähköisessä käytössä olevaan" (2018 olleeseen) sanakirjaan ei asiakkaalla liene pääsyä, ainakaan etäyhteydellä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.