Miksi ihmiset hamstrasivat vessapaperia?

Kysytty
17.3.2021

Vuosi sitten, kun hallitus oli todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot, ihmiset alkoivat hamstrata mm. vessapaperia. Olin itse silloin lomareissulla, jolta palasin 17.3 karanteeniin enkä siis osallistunut hamstraukseen. Minua ihmetytti silloin ja ihmetyttää edelleen, miksi juuri vessapaperia piti hamstrata. Kuka sen keksi ja miten sen hamstraus levisi? Ja oliko hamstraajia joka puolella maata? Tuliko villitys jostain ulkomailta, jossa kenties ko. tuotetta on vähemmän normaalistikin saatavilla? Vai kehottiko joku viranomainen varautumaan ja se tulkittiin että myös vessapaperia pitää olla kotona?

Vastaus

Vastattu
18.3.2021

Vessapaperin hamstraus oli kansainvälinen ilmiö, jonka syitä on spekuloitu paljon. Aiheesta tehdyn tutkimuksen mukaan wc-paperin hamstrausta esiintyi erityisen paljon ihmisillä, jotka ovat tunnollisia, tunteikkaita ja taipuvaisia huolestumiseen.

Linkki tutkimukseen: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.02342…

Linkki Tekniikan maailman suomenkieliseen artikkeliin, jossa on tiivistelmä tutkimuksen tuloksista: https://tekniikanmaailma.fi/tutkijat-saivat-selville-millaiset-ihmiset-…

Miksi ihmiset hamstrasivat juuri vessapaperia? Aivan selvää vastausta ei löytynyt, mutta asiaan vaikuttanee vessapaperin tarpeellisuus, helppo säilyvyys ja se, että sitä on vaikea korvata muulla tuotteella.

Lisää vessapaperin hamstrauksesta:

https://www.huffpost.com/entry/coronavirus-toilet-paper-hoarding_n_5e7a…

https://www.mentalfloss.com/article/620067/coronavirus-hoarding-toilet-…

https://time.com/5803273/hoarding-toilet-paper/

 

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.