Voisitteko suositella viihteellisiä, mutta pääosin faktoihin perustuvia historiallisia romaaneja?

Kysytty

Voisitteko suositella viihteellisiä, mutta pääosin faktoihin perustuvia historiallisia romaaneja? Tarkoitus olisi tällä tavalla palautella mieleen historian (Suomen tai maailman) oppeja.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Suomen historiasta kertovia romaaneja ja romaanisarjoja:

Mustonen, Enni: Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja

Paimentyttö-romaanista ja 1800-luvun loppupuolelta alkavassa sarjassa seurataan Idaa, jonka tie vie paimentytöstä piiaksi, lapsenlikaksi, emännöitsijäksi ja itselliseksi täysihoitolan emännäksi. Palvelusvuosinaan hän työskentelee mm. Topeliuksen ja Sibeliuksen talouksissa, ja hänen kauttaan lukija tutustuu sekä ajan arkielämään että kultturiväkeen.

Oranen, Raija : Aurora

Elämäkertaromaani merkittävänä köyhien hyväntekijänä ja diakonissalaitoksen perustajana tunnetun Aurora Karamzinin elämästä, josta ei puutu loistoa ja värikkäitä vaiheita. Alkuaan Helsingissä syntynyt Aurora Stjernwall oli seurattu seurapiirien kaunotar, joka palveli hetken keisarinnan hovineitinä Pietarissa, avioitui kaksi kertaa ja peri ensimmäiseltä puolisoltaan merkittävän omaisuuden. Vauhdikas romaani toimii myös hyvänä johdatuksena Suomen autonomian ajan historiaan.

Tuominen, Pirjo: Hiljaiset huvimajat

Vuonna 1904 Tammerkoski on valjastettu teollisuuden käyttöön, ja Tampereelle virtaa työväestöä ympäri maata. Orvoksi jäänyt Maria päätyy sukulaisten huomaan Näsijärven rannan kartanoon, Sofia taas on kutojana Finlaysonin tehtaalla. Venäjän sortotoimet ja työväenyhdistyksen nousu vaikuttavat kummankin elämään. Tarina jatkuu teoksessa Tulen väri punainen.

Iso-Britannian historiaa:

Follett, Ken: Taivaan pilarit

1100-luvun Englannissa raivoaa verinen sisällissota. Keskellä levotonta ja myrskyisää aikaa alkaa Kingsbridgen katedraalin rakentaminen, vuosikymmenten työ, jonka ympärille kietoutuvat ihmiskohtalot ja juonen monet käänteet. Saman katedraalin vaiheista 1300-luvulla kerrotaan romaanissa Maailma vailla loppua ja 1500-luvulla romaanissa Tulipatsas.

Iggulden, Conn: Myrskylintu (Ruusujen sota -sarjan 1. osa)

Englannin arvostettu hallitsija, sotasankari Henrik V on kuollut. Vuonna 1437 uudeksi kuninkaaksi kruunataan hänen hauras ja sairaalloinen poikansa. Manipuloinnille alttiin Henrik VI:n puolesta valtakuntaa johtavat hänen lähimmät neuvonantajansa, vakoojamestari Derry Brewer ja Suffolkin herttua William de la Pole. Myrskypilvet alkavat kerääntyä Englannin ylle…

Näiden lisäksi uskallan suositella historian kertaukseen myös Karsten Alnæsin neliosaista sarjaa Euroopan historiasta. Kyseessä on tarinallinen tietoteos, jota voi lukea lähes romaanin tapaan. Alnæs kuvaa rinnakkain suuria tapahtumia ja tavallisten ihmisten elämää ja näyttää, että historia on paljon muutakin kuin politiikkaa ja taloutta. Teoksen osat ovat Herääminen (1300-1600), Kiihkon aika (1600-1800), Ihanteiden nousu (1800-1900) ja Pimeyden aika (1900-1945).

Muualta maailmasta:

Gyasi, Yaa: Matkalla kotiin

Toisistaan tietämättömät sisarpuolet päätyvät 1700-luvun Afrikassa samaan eurooppalaisten linnoitukseen: toinen vaimoksi, toinen orjaksi. Effie jää valkoisen kuvernöörin vaimona Ghanaan, kun orjalaiva vie hänen siskopuolensa Esin Yhdysvaltoihin. Tarina seuraa siitä eteenpäin suvun kahden haaran vaiheita nykypäivään asti.

Lark, Sarah: Valkoisen pilven maa

Eletään 1850-lukua. Helen ja Gwyneira tutustuvat toisiinsa pitkällä merimatkalla Britanniasta Uuteen-Seelantiin. Kumpaakin odottaa perillä avioliitto ennestään tuntemattoman miehen kanssa. Kun uuden elämän todellisuus ei vastaa odotuksia, he voivat tukeutua vain toistensa ystävyyteen.

See, Lisa: Lumikukka ja salainen viuhka
Kertomus kahden naisen ystävyydestä 1800-luvun Kiinassa. Naiset elävät omassa, ahtaassa maailmassaan: elämää rajoittavat toisaalta tiukat käyttäytymissäännöt ja alistettu asema miehen ja anopin palvelijana, toisaalta sidotut, lähes käyttökelvottomiksi runnellut jalat. Lilja ja Lumikukka viestivät vain naisten käyttämillä salaisilla kirjoitusmerkeillä, kunnes heidän väliinsä aukeaa kuilu.

7 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Englannin historiaa:
Kaikki teokset, joissa kerrotaan varmana totuutena, että Englannin kuningas Rikhard III murhautti veljensä pojat Towerissa (Towerin prinssit-tarina).
Asiaa ei ole pystytty todistamaan - pikemminkin poliittiselta kannalta tuntuisi todennäköiseltä, että murhan tekijä oli joku Tudorien suvun edustaja tai kannattaja. Richardista on kerrottu nykymaailmalle jo aikalaistenkin ja myöhäisempien lähteiden, mm. Shakespearen kautta paljon epämiellyttäviä pilkkatarinoita, mm. että hän oli ilkeä, julma, kyttyräselkäinen murhaaja ja että hänen toinen kätensä olisi ollut kuihtunut jne. Hänen jäännöksensä löydettiin vasta 2012. Tutkimuksen jälkeen arvellaan, että hänellä olisi ollut skolioosi ja sen vuoksi toinen olkapää toista korkeammalla.
Tutkimusta hänen toiminnastaan kuninkaana on tehty vuosisatojen ajan - prinssien murhan syylliseksi häntä ei enää niin suuresti epäillä, mutta sitä toitotetaan totuutena edelleen joissakin englantilaisissa kouluissa.

Suosittelen lämpimästi Neal Stephensonin Barokkisykli-trilogiaa!

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.