Otsikko
Viittomakielinen henkilö, kuuro hyvinvointiyhteiskunnassa. Millainen asenne olla kuurona kuulevien ihmisten kanssa, tuleeko toimeen kirjoittamalla tai eleellä?

Kysytty

Viittomakielinen henkilö, kuuro hyvinvointiyhteiskunnassa. Millainen asenne olla kuurona kuulevien ihmisten kanssa, tuleeko toimeen kirjoittamalla tai eleellä?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Minna Luukkaisen teoksessa Viitotut elämät : kuurojen nuorten aikuisten kokemuksia viittomakielisestä elämästä Suomessa (2008) kerrotaan, että vaikeampaa kuin tulla ymmärretyksi ovat kuuroihin liitetyt stereotypiat. Toisaalta eri kielestä, "vähemmistökielestä"" johtuvat ongelmat ylläpitävät näitä mielikuvia. https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/36061/viitotut.pdf?sequence… . Referaatti väitöskirjasta http://www.sosiaaliportti.fi/fi-FI/vammaispalvelujen-kasikirja/tutkimus…

Viittomakieliset Suomessa, toimittanut Anja Malm, 2000 viittaa tähän samaan erilaisuuden ongelmaan. "Erilaisuus on aina ongelma, varsinkin jos itse kuuluu enemmistöön ja "nuo toiset" ovat vähemmistössä".

Kuurojen yhdistysten aktiivit mainitsevat tapaamisessaan, että vaatii rohkeutta toimia yhdessä kuulevien kanssa http://www.kansalaisyhteiskunta.fi/verkkolehti/aiemmat_kirjoitukset?737… .

Lisälinkkejä:
http://www.kuuloavain.fi/kuurojenliitto

Kuurojen Liitto http://www.kl-deaf.fi/

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.