Työpaikallamme on ollut sisäilmaongelmaa ja nyt on muutto tulossa. Meillä on pieni kirjasto, joka aiheuttaa herkemmille ihmisille oireilua. Voiko jossain…

Kysytty
30.5.2016

Työpaikallamme on ollut sisäilmaongelmaa ja nyt on muutto tulossa. Meillä on pieni kirjasto, joka aiheuttaa herkemmille ihmisille oireilua. Voiko jossain testata kirjoja homeen varalta?

Vastaus

Vastattu
3.6.2016
Päivitetty
3.6.2016

Työterveyslaitoksen ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen (sisältäen mm. kirjojen käsittelyn) kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen löytyy osoitteesta:

http://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/sisailma_ja_sisaymparisto/tyokalut/Do…

Turun kaupungin ympäristötoimialan ympäristöterveydenhuolto on myös julkaissut internetissä ohjeen irtaimiston käsittelystä homevaurioiden korjauksen yhteydessä. Ohjeesta löytyy neuvoja myös kirjojen käsittelyyn.

Irtaimiston käsittely homevaurioiden korjauksen yhteydessä:
http://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files//irtaimiston_kasitt…

Kannattaa kuitenkin olla yhteydessä vielä johonkin asiantuntijatahoon ja tiedustella tarkemmin irtaimiston tutkimisesta.

Helsingin kaupungin asumisterveysneuvonta palvelee puhelimitse asumisterveyteen liittyvissä kysymyksissä (sisäilma-, kosteus-, home- ja melu) ti 09-15, ma, ke-to 09-12 puh. 09 310 15000.

Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvontapuhelimessa korjausneuvojat neuvovat maksutta homevaurioihin, ilmanvaihto-ongelmiin, rakentamiseen ja muihin sisäilma-asioihin liittyvissä kysymyksissä ma–to klo 9-15 puh. 020 757 5181.
Hengitysliitto – Mistä apua: http://www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma/mista-apua

Asumisterveysliiton sivuilta löytyy kosteus- ja mikrobivaurioituneen irtaimiston puhdistamisohje sekä yhteydenottolomake kysymyksiä varten.
Kosteus- ja mikrobivaurioituneen irtaimiston puhdistamisohje: http://asumisterveysliitto.fi/pages/sisaeilmaneuvonta/sisaeilmaongelmat…
Yhteydenottolomake: http://asumisterveysliitto.fi/pages/homeongelma---kysy.php

Pääkaupunkiseudun Helmet-tietokannasta löytyy mm. seuraavat julkaisut aiheeseen liittyen:

Kosteus- ja homevaurioituneen rakennuksen korjaus (Ympäristöministeriö)

Asumisterveysohje: asuntojen ja muiden oleskelutilojen fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset tekijät (Sosiaali- ja terveysministeriö)

Asumisterveysopas: Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeen (STM:n oppaita 2003:1) soveltamisopas (Sosiaali- ja terveysministeriö)

Lisää kirjallisuutta voi hakea esimerkiksi asiasanoilla: home, sisäilma, korjausrakentaminen, homevauriot.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.