Tunteeko Ranskan vaalijärjestelmä ennakkoäänestyksen? Nyt pressanvaalien alla on monessa suomalaisessa viestimessä kirjoituksia aihepiiristä, mutta uutista…

Kysytty

Tunteeko Ranskan vaalijärjestelmä ennakkoäänestyksen? Nyt pressanvaalien alla on monessa suomalaisessa viestimessä kirjoituksia aihepiiristä, mutta uutista ennakkoäänestyksen käynnistymisestä ei ole osunut silmään. (Kysymys esitetty 8.4. aamulla kaksi päivää ennen vaalisunnuntaita.)

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Ranskan hallitus esitti helmikuussa 2021 ennakkoäänestyksen käyttöönottoa. Tarkoitus oli saada uudistus voimaan jo nyt käytäviin presidentinvaaleihin, mutta hanke on edelleen toteuttamatta. Jos ranskalainen haluaa äänestää, hänen on hankkiuduttava äänestyspaikalle virallisina äänestyspäivinä tai valtuutettava joku toinen käyttämään ääntään.

Présidentielle 2022. Et si… on pouvait voter plusieurs jours avant la date de l’élection (ouest-france.fr)

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Vuodesta 2019 alkaen ovat vangit saaneet äänestää ennalta "kirjeitse" vaalipäivää edeltävällä viikolla. Rangaistuslaitoksissa annetut äänet lasketaan oikeusministeriössä Pariisin 1. arrondissementissa. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 10.4.2022 sinne kertyi lähes 14 000 vankilaääntä (voittajana äärivasemmiston ehdokas).

https://www.lefigaro.fr/actualite-france/presidentielle-2022-les-ressor…
https://www.lejdd.fr/Politique/jean-luc-melenchon-est-arrive-en-tete-da…
https://www.nouvelobs.com/election-presidentielle-2022/20220412.OBS5703…

Yle TV1, lauantaina 29.6.2024 n. klo 18.02, uutisankkuri Jussi-Pekka Rantasen alkujuonto vaaliuutiseen kuului: "Ranskassa on meneillään parlamenttivaalien ennakkoäänestys. Varsinainen vaalipäivä on huomenna."

Olipa outo uutinen Ylellä. Kun ohitetaan pienet erikoistapaukset kuten vankiloiden äänestysmenettely, Ranskassa ei edelleenkään ole ennakkoäänestystä. Sikäläisiä uutislähetyksiä dominoi monena päivänä "äänestysvaltakirjojen" järjestäminen: äänestäjä saattoi valtuuttaa toisen henkilön käymään äänestyspaikalla valtuuttajankin puolesta. Tämä ei ole uutta, mutta poliittisen tilanteen vuoksi tavallista useammat halusivat vaikuttaa äänestämällä vaalitulokseen huolimatta mahdollisista lomamatkoista.
Ohjeita suomeksi:
https://www.sortiraparis.com/fi/uutiset/pariisissa/articles/273526-vuod…
Ranskaksi, voter par procuration https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1604

Lauantai-iltana Suomen aikaa saattoi hyvinkin olla käynnissä äänestys muutamilla Ranskan merentakaisilla alueilla, joita on eri puolilla maapalloa, paikalliseen päiväsaikaan virallisena vaalipäivänä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.