Tällainen asia askarrutaa kun sivuillanne on tällainen tieto"Lause on Aleksis Kiven näytelmästä Nummisuutarit. Näytelmän ensimmäisessä näytöksessä Esko on…

Kysytty
21.1.2016

Tällainen asia askarrutaa kun sivuillanne on tällainen tieto"Lause on Aleksis Kiven näytelmästä Nummisuutarit. Näytelmän ensimmäisessä näytöksessä Esko on lähdössä kosioretkelle ja katsellessaan aikuista poikaansa suutari Topiakselle tulee oma nuoruusaika mieleen ja hän lausahtaa Eskolle: ”Heisaa, Esko! Oikein minun hatussani ja hännystakissa, jossa minä vuosia takaisin kakskymmentä ja yksi seisoin vihillä Martan rinnalla. Tuntuupa minulle kuin sinun muodossas tuossa nyt itsiäni katselisin yksi ja kakskymmentä vuotta ajassa taaksepäin, ja silloin olit sinä vasta nyrkin kokoinen, ja viisi kuukautta puutui vielä ennenkuin hengen sait. Mutta niin muuttuu mailma; silloin kuin nyljetty orava, nyt mahdut hädintuskin tähän samaan hännystakkiin; niin muuttuu mailma, Eskoni.”

Suomalaisen kirjallisuuden seuran digikirjastosta löytyy Nummisuutarit vuodelta 1864. Kyseinen lause on pdf-tiedoston sivulla 13.
http://www.finlit.fi/kivi/index.php?pagename=teokset-nimio&set=2887
...mutta sks kertoo toista ,
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS - Facebook
https://fi-fi.facebook.com/.../posts/278033642220819
Tiesitkö, että Kivi ei kirjoittanut "Niin muuttuu maailma, Eskoseni" vaan...Tarkista Nummisuutarien digitaalisesta kriittisestä editiosta!...https://fi-fi.facebook.com/suomalaisenkirjallisuudenseura/posts/2780336… kumpi on oikea tieto?

Vastaus

Vastattu
25.1.2016
Päivitetty
6.4.2018

Toivottavasti ymmärsin oikein, kun arvelin, että tarkoitat kohtaa, jota usein siteerataan näin: ”Niin muuttuu maailma, Eskoseni”, vaikka Aleksis Kivi onkin kirjoittanut "…niin muuttuu maailma, Eskoni". Tämä kohta löytyy vaikkapa vuoden 1999 painoksesta sivulta 8 tai sivulta 9 ensimmäisestä painoksesta vuodelta 1864. Ensimmäinen painos on luettavissa myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aleksis Kiven digitaalisesta arkistosta:

http://neba.finlit.fi/kivi/viewdigi.php?set=2916&item=7&r=1

http://neba.finlit.fi/kivi/

Kysymyksessäsi oleva oleva vastaus on peräisin Kysy.fi-palvelusta (tämä palvelu on nimeltään Kysy kirjastonhoitajalta). Tässä kysymyksessä kysytään Eskoseni-lauseesta, eikä vastaaja korjaa lausetta, vaikka vastaakin Eskoni-muodon mukaan.

7 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.