Suomen suosituin keittokirja lienee "Kotiruoka". Onko siitä tehty myös ruotsinkielistä versiota ja mistä kirjastosta sellaista voisi kysellä? Tässä on nyt kyse 1900 - 1930 -lukujen välillä ilmestyneestä teoksesta.
Käsissäni on keittokirja, joka oletettavasti on Kotiruoka på svenska, mutta kun siitä puuttuu kannet, nimiösivut etc. tunnisteet.
Vastaus
Edit Reinilän (myöhemmin Reinilä-Hellman), Sofie Caloniuksen ja Valma Krankin (myöhemmin Krank-Heikinheimo) Kotiruoka : keittokirja kotia ja koulua varten, jonka ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1908, julkaistiin ensimmäisen kerran ruotsiksi vuonna 1909 nimellä Kokbok för hem och skola. 30-luvulle tultaessa ruotsinkielisestä laitoksesta oli julkaistu 6 painosta (7. painos ilmestyi vuonna 1935). Kaikkiaan Reinilä-Hellmanin ja kumppanien alkuperäiseen teokseen perustuvasta Kokbokista otettiin 11 painosta, joista viimeinen ilmestyi 1952. Vuonna 1960 julkaistu 12. painos oli toteutettu kokonaan uusin tekijävoimin.
Alkuperäistä Kokbok för hem och skola -kirjaa on saatavilla kaukolainaksi esimerkiksi Varastokirjastosta.
Kommentit
Allas kokbok -nimisen kirjan nappasin taannoin Helsingin Kampin kirjakierrätyksestä. Kirja oli 1950-luvulta, Ruotsissa painettu ja hyvin samantyyppinen kuin Kotiruoka-kirja. Yksi keksiohje oli jopa nimeltä jotain sinne päin kuin "Finska jotakin" (en muista mitä Finska-keksejä olivat, annoin kirjan työkaverilleni).
→ Allas kokbok / Vera Tornérhielm. Stockholm : Sohlmans, 1955.
Tuosta teoksesta ja luultavasti toisesta samannimisestä löydät tietoa Ruotsin kirjastotietokanta Libriksestä:
https://libris.kb.se/link.jsp?type=hitlist&q=Allas+kokbok&r=&p=1&m=10&g…
Suomessa Tornérhielmin kirja on vain Vapriikissa käsikirjastossa. Kaukopalvelu kuitenkin toimii myös Pohjoismaiden välillä. Esimerkiksi Ruotsin Varastokirjastosta eli Sveriges depåbibliotek tuo kirja olisi lainattavissa. Kaukopalvelu toimii niin, että menet / otat yhteyttä paikalliseen kaupungin tai yliopistokirjastoon ja pyydät kirjaa kaukolainaksi. Lainaaja- ja tilaajakirjaston maksupolitiikasta riippuu kuinka paljon kaukolaina maksaa. Suomessa esimerkiksi Varastokirjasto https://vaari.finna.fi/ ja Eduskunnan kirjasto https://eduskunnankirjasto.finna.fi/ ja https://www.eduskunta.fi/kirjasto antavat kirjoja lainaan maksutta, mutta tilaajakirjasto saattaa velottaa oman hinnastonsa mukaan.
Kommentoi vastausta