Riittävätkö kotimaiset kasvikset, hedelmät ja marjat kattamaan kaiken tarvittavan kasviperäisen vitamiin-i ja mineraalitarpeen ravinnossamme?

Kysytty
8.10.2021

Riittävätkö kotimaiset kasvikset, hedelmät ja marjat kattamaan kaiken tarvittavan kasviperäisen vitamiin-i ja mineraalitarpeen ravinnossamme?

Vastaus

Vastattu
12.10.2021

Tähän kysymykseen voi vastata, että kyllä riittävät, jos niitä syö riittävästi eli suositusten mukaan ainakin puoli kiloa päivässä. Ravitsemusterapeutti Maare Kauppinen kommentoi Apteekki.fi-sivulla, että kasvikunnan tuotteet ovat parhaimmillaan sesonkiaikana (Suomessa siis kesäaikaan), jolloin niiden ravinto-aineet ovat huipussaan. Kauppinen lisää, että "---kasvikunnan tuotteita kannattaa syödä monipuolisesti. Kasviksissa ja marjoissa on vitamiinien lisäksi myös muita terveyteen vaikuttavia aineita, joita kaikkia emme vielä edes tunne eikä näitä aineita voi napata purkista."

Apteekki.fi-sivulla kerrotaan myös näin: "Ruoanvalmistustavalla voi osaltaan vaikuttaa vitamiinien imeytymiseen ja säilyvyyteen. Kotimaiset kasvikset ja hedelmät kannattaa syödä kuorineen, sillä suuri osa vitamiineista sijaitsee heti kuoren alla. Salaatti on hyvä valmistaa ruokalajeista viimeisenä, koska osa kasvisten vitamiineista tuhoutuu joutuessaan ilman kanssa tekemisiin. Loraus öljyä parantaa rasvaliukoisen A-vitamiinin imeytymistä. Mikroaaltouuni ja höyrytys ovat vitamiinihävikin kannalta hyviä ruoanvalmistusmenetelmiä. Kasvisruokaa kannattaa valmistaa kerta-annos, sillä ruoan uudelleen kuumentaminen tuhoaa vitamiineja. Pakastaminen on paras tapa säilöä marjojen vitamiinit talven varalle. Pieni sokerilisä ei marjojen terveellisyyttä vähennä."

Alla on linkkejä sivuille, joissa on lisätietoa asiasta.

Arktiset aromit ry. Ravintosisältö. https://www.arktisetaromit.fi/fi/marjat/ravintosisalto/. (Katsottu12.10.2021)

Kotimaiset kasvikset. https://kasvikset.fi/. (Katsottu 12.10.2021)

Ruokatieto. Kasvisten reitti. https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruuan-reitti-ruokakasvatusta-al…. (Katsottu12.10.2021)

Sydän.fi. Lisäravintoa purkista. https://sydan.fi/artikkeli/lisaravintoa-purkista/ (Katsottu 12.10.2021)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Terveellinen ruokavalio. https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/terveellinen-r…. (Katsottu 12.10.2021)

Lähteet:

Apteekki.fi. Vitamiinit talteen. https://www.apteekki.fi/terveydeksi/ravitsemus-ja-liikunta/vitamiinit-t…. (Viitattu 12.10.2021)

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.