Pohjanmaan vaakunan historia ja värit.

Kysytty
7.2.2005

Pohjanmaan vaakunan historia ja värit.

Vastaus

Vastattu
8.2.2005
Päivitetty
15.5.2018

Teoksessa Suomen kunnallisvaakunat v. 1982 mainitaan historiallisen Pohjanmaan vaakunasta seuraavaa: Sinisessä kentässä kuusi juoksevaa hopeista kärppää, joiden hännänpäät mustat, sijoitettuina 2:2:2. Kruunu: kreivikunnan kruunu. Samoin tuossa teoksessa kerrotaan, että Pohjanmaan vaakunan tunnuskuvana ehti olla useita eri eläimiä. 1500-luvun lopulla vakiintui kuusi kärppää kuvaamaan jokien halkomaa maakuntaa.

Tuukka Talvion teoksessa Suomen leijona v.1997 käsitellään maamme vaakunan lisäksi heraldiikkaa yleisemminkin. Siinä kerrotaan, että maamme historiallisten maakuntien vaakunat syntyivät 1500-luvulla. Silloin maakuntamme myös jaettiin herttua- ja kreivikuntiin. Pohjanmaa siis kuului jälkimmäisiin ja siksi sen vaakunan kruunu on erilainen kuin esim. Hämeen (ks.http://fi.wikipedia.org/wiki/Maakunta ).

Tarkempaa tietoa vaakunoista ja heraldiikasta löytyy teoksesta Heraldica Fennica, kirjaan sisältyy myös suomalaisen heraldiikan kirjallisuusluettelo.
Pohjanmaan vaakunasta saa lisätietoja myös Pohjois-Pohjanmaan liitosta, jonka osoite Internetissä on: http://www.pohjois-pohjanmaa.fi/

Nykyisessä Pohjanmaan vaakunassa yhdistyvät Vaasa-suvun vaakuna ja 4 kärppää. Lisätietoa sen synnystä ja merkityksestä lyhyesti Pohjanmaan liiton sivulta, kohdasta Maakunnan tunnusmerkit
http://www.obotnia.fi/suomi/maakunta/index.htm .

5 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.