Onko kukaan Downin syndroomaa sairastava suorittanut ylioppilastutkintoa tai ajokorttia? Entä pystyvätkö he yleensä lisääntymään ja jos pystyvät, onko…

Kysytty

Onko kukaan Downin syndroomaa sairastava suorittanut ylioppilastutkintoa tai ajokorttia? Entä pystyvätkö he yleensä lisääntymään ja jos pystyvät, onko lapsellakin silloin aina Downin syndrooma tai jokin muu kehitysvamma?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Jokainen Down-lapsi ja aikuinen kehittyy omaan tahtiinsa. Ylioppilastutkinnon suorittamista tai ajokortin suorittamista ei liene tilastoitu tältä kannalta.

Verneri.net-sivustolla, joka on verkkopalvelu kehitysvammaisuudesta, kerrotaan, että pojat ja miehet, joilla on Downin syndrooma ovat steriilejä, mutta tytöt ja naiset eivät ole. Downin oireyhtymä johtuu naisen munasolujen jakautumisessa tapahtuneesta häiriöstä, joka ei ole periytyvä.

Alla lisää tietoa Verneri.net-sivustolta:

http://verneri.net/yleis/downin-periytyminen

http://verneri.net/yleis/murrosika-down

9 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Vastauksen linkistä: "Downin oireyhtymän esiintyvyys väestössä on noin 1:600. Lähes kaikissa tapauksissa kyseessä on sattuman kauppaa tapahtuneen sukusolun jakaantumishäiriön seuraus. Periytyvä Downin oireyhtymä on vähemmistössä. Periytyvissä muodoissa kromosomilöydös on erilainen kuin tavallisessa Down-muodossa vaikka vaikutus on sama, kolme kappaletta kromosomia 21."
Vastauksen perusteella vaikuttaa selvältä, että on olemassa myös periytyvä Downin oireyhtymä, joskin paljon ei-perinnöllistä harvinaisempi.

Osittaisena vastauksena ensimmäiseen kysymykseen, ainakin ulkomailla on henkilöitä, joilla on Downin syndrooma sekä ajokortti. Ks. esim. http://noahsdad.com/down-syndrome-drivers-license/

Suomessakaan ainakaan kaikki kehitysvammat eivät estä ajokortin saamista: http://verneri.net/yleis/ajokortti

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.