Olen kuullut jostain, että hämähäkki on pyhä (kosminen?) symboli joillekin alkuperäiskansoille. Tiedättekö mitä se symboloi ja mille kansoille? Entä liittyykö…

Kysytty
21.7.2011

Olen kuullut jostain, että hämähäkki on pyhä (kosminen?) symboli joillekin alkuperäiskansoille. Tiedättekö mitä se symboloi ja mille kansoille? Entä liittyykö siihen valkoinen väri?

Vastaus

Vastattu
26.7.2011
Päivitetty
17.7.2018

Hämähäkki on saanut aikojen saatossa moninaisia ja keskenään hyvin ristiriitaisiakin merkityksiä. Selitystä piirretylle hämähäkkisymbolille ei valitettavasti löytynyt, mutta jotain voinee päätellä alla kuvatuista hämähäkin yleisesti symboloimista asioista.

Varsinkin Euroopassa hämähäkkiin liitetään usein kielteisiä mielikuvia kuten epäonnea, pahuutta ja kuolemaa, sillä aikoinaan niiden kuviteltiin levittävän sairauksia, kuten ruttoa. Muualla maailmalla hämähäkki nähdään useammin myös hyvänä, sillä se saalistaa kärpäsiä, jotka usein yhdistetään sairauteen, mädänneisyyteen ja pahaan. Islamilaisessa kulttuurissa valkoisia hämähäkkejä pidetään hyvinä, mustia pahoina (tämä onkin ainut löytämäni viittaus valkoiseen väriin). Vanhassa kiinalaisessa kulttuurissa sekä joissakin osissa Alppeja hämähäkin uskottiin jopa tuovan onnea. Kansantaruissa hämähäkki on merkinnyt sateen tai rikkauden tuloa. Lankansa varassa alas laskeutuva hämähäkki symboloi toivetta, että taivaasta putoaisi aarteita ansioituneille ihmisille.

Legendan mukaan Skotlannin kuningas piilotteli tappiolliseksi ajautuneen sodan aikana luolassa, jossa hän näki hämähäkin yrittävän kiivetä ylös verkkoaan pitkin, mutta tippuvan toistuvasti. Monen epätoivoisen yrityksen jälkeen hämähäkki kuitenkin pääsi ylös, minkä vuoksi kuningas katsoi hämähäkin symboloivan toivoa. Intiassa hämähäkkiä pidetään kosmisen järjestyksen symbolina. Koska hämähäkki tuottaa itse oman verkkonsa materiaalit samoin kuin aurinko tuottaa säteensä, sitä pidetään myös auringon symbolina.

Voimaeläimenä hämähäkki kuvastaa luovuutta ja rajattomia mahdollisuuksia kutomiskykynsä vuoksi. Luovuuteen hämähäkki on kytketty mm. intiaanien tarussa, jossa hämähäkki kutoi alkuaakkoset, jotta maan lapset pystyisivät kuvailemaan maailmaa paremmin kuin kuvakertomuksilla. Luovuutensa vuoksi hämähäkkien on katsottu liittyvän myös maailman syntymiseen. Navajointiaanien tarinoissa esiintyy hyväntahtoinen hämähäkki-isoäiti, joka kutoi maailman navastaan tulevista langoista. Myös Etelämerellä hämähäkin kerrotaan luoneen koko maailman tai vähintäänkin kuoleman väistämättömät voimat.

Ainakin Malilla ja muinaisella Inka-alueella Perussa hämähäkkien avulla on ennustettu tulevaisuutta. Kansantaruissa sekä Keski-Aasiassa ja Etelä-Vietnamissa on sanottu, että ihmisen sielu voi erkaantua ruumiista (nukkuessa tai muutenkin) hämähäkin hahmossa, joten hämähäkkejä ei tulisi tappaa ettei myös nukkuva henkilö kuole.

Hämähäkki liitetään useisiin jumalhahmoihin, minkä vuoksi sitä voidaan varmasti pitää jossain määrin pyhänä eläimenä joissakin kulttuureissa. Tässä mainitaan muutamia jumalia, runsaasti lisää esimerkkejä löydät lähteenä mainitusta Wikipedian artikkelista. Länsi-afrikkalaisen Anansi-jumalan kerrotaan kutoneen materiaalin josta ensimmäiset ihmiset on tehty sekä luoneen auringon, kuun ja tähdet. Länsi-intialaisen Annencyn on sanottu voivan ottaa hämähäkin hahmon. Jorubojen sodanjumala Ogun laskeutui taivaasta hämähäkinverkkoa pitkin. Egyptiläinen Neith, babylonialainen Ishtar ja kreikkalainen Athena on liitetty hämähäkkiin kohtalon kehrääjinä ja kutojina. Mikronesiassa Nareauta pidetään kaikkien aikojen ensimmäisenä oliona ja luojajumalana. Atsteekeille hämähäkki symboloi manalan jumalaa. Muslimit puolestaan ovat verranneet maan päältä paratiisiin johtavaa siltaa, Al-Siratia, hämähäkin lankaan. Hämähäkinseitin voidaan kuitenkin katsoa kuvastavan myös paholaisen ansalankoja.

Lisää aiheesta kannattaa lukea ainakin lähteenä mainitusta Chevalierin teoksesta, jossa on kerrottu kattavasti hämähäkistä symbolisena eläimenä. Myös muita lähteitä kannattaa silmäillä.

Lisätietoa voimaeläimistä:
Backman, Markku: Voimaeläimet ja Voimaeläimet 2
http://www.helmet.fi/record=b1876639~S9*fin
http://www.helmet.fi/record=b1987500~S9*fin
Lisätietoa eläimistä mytologioissa:
Saunders, Nicolas J.: Animal Spirits
http://www.helmet.fi/record=b1497740~S12*fin

Lähteet:
Becker, Udo: The continuum encyclopedia of symbols
http://www.helmet.fi/record=b1156358~S9*fin
Chevalier, Jean: A dictionary of symbols
http://www.helmet.fi/record=b1193641~S9*fin
Cooper, J. C.: Symbolien maailma: Unet, kuvat, ennusmerkit
http://www.helmet.fi/record=b1203299~S9*fin
Fontana, David: Symbolernas hemliga språk
http://www.helmet.fi/record=b1245333~S12*fin
Selkärangattomat (toim. Juhani Lokki et al.)
http://www.helmet.fi/record=b1092680~S9*fin
Tresidder, Jack: 1001 symbolia: kuvitettu opas symbolien maailmaan
http://www.helmet.fi/record=b1691518~S9*fin

Energiakeskus - Voimaeläimet
http://www.energiakeskus.com/energiasivut/intiaanit/voimaelaimet-a-i.php
What’s-you- sign.com - Spider symbolism
http://www.whats-your-sign.com/spider-symbol-meaning.html
Wikipedia - Cultural depictions of spiders
http://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_depictions_of_spiders

27 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Erinomainen vastaus! Paljon informaatiota ja lähteitä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.