Mitä tarkoittaa sukunimi Lohva ja mistä päin Lohvan suku ovat lähtöisin? Liittyykö nimi johonkin ammattiin tms?

Kysytty
27.4.2014

Mitä tarkoittaa sukunimi Lohva ja mistä päin Lohvan suku ovat lähtöisin? Liittyykö nimi johonkin ammattiin tms?

Vastaus

Vastattu
28.4.2014
Päivitetty
1.12.2018

Suomalaiset sukunimet -teoksen mukaan sukunimen Lohvansuu taustalla on Vaalassa sijaitseva talo Lohvansuu. Pyhäjärvellä on ollut Lohva-niminen talo 1600-luvulla. Kirja mainitsee myös, että Lohvansuu on muoto paikannimestä Lohinivansuu ja Lohva taas on irronnut paikannimestä Lohvansuu.

Lisätietoja sukunimestä on em. teoksessa Suomalaiset sukunimet /Pirjo Mikkonen, Sirkka Paikkala.

Väestörekisterikeskuksella on nimipalvelu verkossa: http://verkkopalvelu.vrk.fi/Nimipalvelu/default.asp?L=1

10 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Tässä linkki Lohvan kylään
https://sites.google.com/site/lohvankyla/kotikylaemme

Hiski-tiedostojen mukaan Lohva, Lohwa ja Lohvansuu -nimiä esiintyy Pudasjärvellä, Temmeksessä, Kärsämäellä, Haapavedellä ja erityisesti Pyhäjärvellä, mistä löytyi vanhimmaksi Nils Henriksson Lohva, joka on syntynyt noin vuonna 1662.

Henrik Henrikinpoika Lohva/Låhva -niminen, 1736 syntynyt mies on otettu varamieheksi Pyhäjoen komppaniaan 1750. Kyseessä on kuitenkin tavanomainen väenotto eikä erityinen sotilasammatti.

Yllä mainituissa kunnissa 1700- ja 1800-luvulla Lohvat ja Lohvansuut ovat olleet tavanomaisissa maalaisammateissa, osa talonpoikaisperheistä, osa renkejä tai torppareita. Pyhäjärvellä on muutama tapaus, joissa sekä morsian että sulhanen ovat lohva-suvuista.

Lohva-sukuja on tutkittu, tietoja löytyy esim. MyHeritage-sivuilta (maksullinen), niistä on kyselyjä myös Suomen Sukututkimusseuran sivuilla.

Melko todennäköistä on, että kaikki nykyisten Lohvien esi-isät ovat lähtöisin Pyhäjärven Lovankylältä Lohvan talosta (löytyy Pyhäjärven rippikirjoista netistä). Lohvan talosta muutti yksi sukuhaara Kiuruvedelle 1800-luvun alkupuolella ja sieltä sukua on levinnyt ainakin Ouluun.

Lohvat on tosi harvinaisia sukunimiä niitä on vähän suomessa. Yhteensä 246. Jos näät telkkarissa vaikka lohvan ja oot lohva se voi olla kaukaista sukua sinulle.

In reply to by Virveli pentti (ei varmistettu)

Niin on olet oikeassa

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.