Mitä tarkoittaa sana "pöyliö"?

Kysytty
17.11.2008

Mitä tarkoittaa sana "pöyliö"?

Vastaus

Vastattu
19.11.2008
Päivitetty
23.6.2018

Pöyliö -sanan etsinnässä käyty läpi erinäisiä kirjastosta löytyviä sanakirjoja ja sanastoja, myös paikannimiä käsitteleviä teoksia. Kuitenkin vasta Pirjo Mikkosen kirjasta Sukunimet (Otava, 2000)löytyi hieman taustaa nimelle. Kirjassa arvellaan, että taustalla voisi olla ruotsin sana böle, joka tarkoittaa asumusta, kylänosaa, uudisasutusta, ulkoniittyä. Kirjan mukaan nimeä tapaa niin talon- kuin sukunimenäkin Kemijärvellä, Rovaniemellä ja Kuusamossa.

16 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Olen Rovaniemen Pöyliöjärven luusuasta lähtevän Pöyliöojan niskassa vuosisatoja sijainneen Pöyliön myllyn isäntä vuodesta 1972 lähtien. Maakunnassa esim. Posiolla Pöyliö tunnetaan myös sukunimenä. Täällä tarjotaan kaikkien vanhojen paikannimien lähteeksi saamenkieltä, jos niitä ei tunnisteta suomalaiseksi nykysanaksi. Mikään perimätieto ei myllyllä viittaa Pöyliö-sanan alkuperään. Olen kovin halukas tietämään enemmän.

"Böle" ei oikein istu tähän paikkaan. Ei tässä ole puoleen vuosituhanteen ollut muuta kuin järven luusuasta lähtevän ojan niskassa maakirjan mukaan ainakin vuodesta 1586 sijainnut tullimylly. Ei uudisasutusta, ei niittyjä, pelkkää kallioista korpea kaikkialla ympärillä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.