Mitä sana "rova" tarkoittaa? ko.sanaan törmää ainakin paikan-nimissä Rova nimisiä kyliä lienee Suomessa useampia,lisäksi on tietysti Rovaniemi ja myös…

Kysytty
22.4.2008

Mitä sana "rova" tarkoittaa? ko.sanaan törmää ainakin paikan-nimissä Rova nimisiä kyliä lienee Suomessa useampia,lisäksi on tietysti Rovaniemi ja myös Rovalompolo on tullut vastaan. Sukunimistä mainittakoon ainkin Hanhirova ja Koivurova

Vastaus

Vastattu
22.4.2008
Päivitetty
17.10.2018

Nykysuomen sanakirjan mukaan rova tarkoittaa kivikkoa, kivikkoista ja harvametsäistä, Pohjois-Suomessa myös korkeaa maata. Esimerkkeinä Nykysuomen sanakirja mainitsee muun muassa "rova metsän laidassa" ja "kivisen rovan päällä oli riihi". Geologisessa sanastossa rova merkitsee myös ahtojäiden muodostamaa röykkiötä.

Lähde: Nykysuomen sanakirjan yhdeksäs painos, osat 3 ja 4 (L-R), Wsoy, 1985

77 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Useammassa sallavilaisessa kielessä (esim venäjä, puola, makedonia) on ojaa tarkoittava sana "rov". No, ojiin liitty runsaasti myös kivikoita, vesi kun vie hienojakoisempaa mennessään.

...on mielenkiintoista sanojen alkuperän etsintä....

En todellakaan ole kielitieteilijä, mutta minun veikkaukseni on, että "rova" on melko suora, vain hieman väännelty laina saamen kielestä. Tietääkseni saamenkielinen kantasana tarkoittaa kahden joenhaaran välistä matalakasvuista niemeä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.