Mistä löytäisin lisätietoa aurinkoautografi - nimisestä auringon kulkua rekisteröivästä laitteesta? Helsingin kaup. kirjaston kokoelmien kirjassa "Sää" (julk…

Kysytty
24.6.2004

Mistä löytäisin lisätietoa aurinkoautografi - nimisestä auringon kulkua rekisteröivästä laitteesta? Helsingin kaup. kirjaston kokoelmien kirjassa "Sää" (julk. Helsinki Media, kirj. Brian Cosgrove) on sivulla 18 hieno värikuva ja lyhyt kuvaus laitteesta, mutta kuvalähdetietoa ei löydy eikä internetistä mitään hakusanoilla solar autograph tai sun autograph (en ole edes varma, mikä olisi oikea engl.kielinen termi). Kirjasta saa käsityksen, että laitteita olisi valmistettu muitakin kuin kuvassa oleva vuodelta 1881. Haluaisin tietää keksinnön historiasta ja käytöstä enemmän, mutta en tiedä mistä etsiä.

Vastaus

Vastattu
24.6.2004
Päivitetty
6.10.2005

Laitteen englanninkielinen nimi on 'sunshine recorder' ja siitä löytyy jonkun verran tietoa Internetistä, esim. http://www.gemmary.com/instcat/14/ , http://www.russell-scientific.co.uk/meteorology/campbell_stokes_sunshin… , http://web4.si.edu/sil/scientific-instruments/SIsingle-record-search.cfm (täältä löytyvät engl. valmistusohjeet, kun klikkaat tekstin kuvaa ja sitten kunkin sivun kuvaa, niin että teksti suurenee), http://www.agrometeorology.org/operational/instruments.html# . Sivustoja löytyy paljon enemmänkin tavallisella google-haulla ( http://www.google.fi/ ) esim. hakusanoilla 'sunshine recorder meteorology'. Lisätietoja voisi löytyä myös Ilmatieteen laitoksen kirjastosta http://www.fmi.fi/kirjasto/index.html .

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Aurinkoautografi on suuri puolipallon muotoinen linssi korkealle sijoitettuna. Linssin polttopiste polttaa paperille jäljen 360 astetta auringon paisteen mukaisesti. Tämä sitten luettiin tai lähetettiin sääasemalta ilmatieteen laitokselle. Oli käytössä vielä ainakin 1970- luvulla sääasemilla.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.