Missä keskiviikon jännityskuunnelmasarjassa vuosina 73-78 välillä, oli alkusoittona Bachin Toccata ja fuuga d-molli? Sarja oli luultavasti vanhempaa tuotantoa,…

Kysytty
13.10.2021

Missä keskiviikon jännityskuunnelmasarjassa vuosina 73-78 välillä, oli alkusoittona Bachin Toccata ja fuuga d-molli? Sarja oli luultavasti vanhempaa tuotantoa, ehkä joku Paul Temple tai Vahtonen tms. ? Tuli kuitenkin sarjana useampana keskiviikkona. Jotenkin kummitusmainen ja erittäin jännittävä koko sarja. Olen yrittänyt vuosia selvittää, mutta en vaan löydä oikeaa. Ei liene myöskään kirjastojen CD- tai kasettivalikoimissa?

Vastaus

Vastattu
16.10.2021

Radion ohjelmatiedot tuolta ajalta löytyvät Katso-lehdistä. Tuohon aikaan kuunneltavissa oli kolme Yleisradion kanavaa: Yleisohjelma, Rinnakkaisohjelma ja Ruotsinkielinen ohjelma. Kuunnelmia on esitetty Yleisohjelmassa keskiviikkoiltaisin. Joukossa on myös useita jännityskuunnelmasarjoja. Esimerkiksi vuonna 1975 on esitetty Olavi Linnuksen kirjoittamaa ”Vahtonen maksaa velan” -kuunnelmasarjaa (1. jakso 26.2.), Orville Leroyn ”Tauti, joka ei tartu” -kuunnelmasarjaa (1. jakso 23.4.) ja Roderick Wilkinsonin kirjoittamaa ”Tapaus Collinson” -kuunnelmasarjaa (1. jakso 10.9.). Ohjelmatiedoissa ei mainita mitään kuunnelmien musiikista. Selailemalla Katso-lehtiä ehkä tunnistatte etsimänne kuunnelman nimen.

1970-luvun Katso-lehtiä voi tilata oman kirjaston kautta kaukolainaksi ainakin Varastokirjastosta. Kansalliskirjastossa ne ovat lukusalikäytössä.

Kansalliskirjaston aikakauslehdet, kokoelman kuvaus:

https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/kokoelmat/kansalliskokoelman-aikakauslehdet

 

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Paul Templen tunnari on nimeltään The Devil`s Galop. Vahtoset ovat kuunneltavissa Yle Areenalta, osassa ei ole ainakaan alussa musiikkia lainkaan. Kuuntelin muiden alut, ei ollut tuota musiikkia. ellei sitten jossain jaksojen keskellä. Ei kylläkään tyylillisesti sovi lainkaan Vahtosiin.
Kuunnelmassa "Hyvää iltaa, nimeni on Cox" on vihelletty alkumusiikki. En tiedä, onko Coxeja ollut enemmän ja onko niissä ehkä ollut eri musiikki. Minäkin muistan tuon kuunnelman, mutta en kyllä keksi, mikä se voisi olla. Leroyta ja Wilkinsonia en ole koskaan seurannut, joten en uskoisi, että se olisi sieltäkään.
Ei voi olla myöskään Maigret ja hotelli Majesticin murhat, koska siihen oli sävelletty erikseen tunnari The Maigret Theme.
BBC;n mukaan Paul Templen tunnari oli junan rääkäisyllä ja junamaisella rytmillä tutuksi tullut Coronation Scot.

En tiedä Toccatasta ja fuugasta, mutta aika samanlainen on Musta kukkula -niminen kuunnelma, siinä soi alussa Francis Poulencin urkukonsertto g-molli, ja se on kyllä varsinainen kummituskuunnelma. Olisikohan se se?

Olipas muuten mielenkiintoinen juttu, tuo Devil´s Galop on ihan tuttu kappale, mutta en osaa yhdistää, mihin kuunnelmaan se kuuluisi. YouTuben mukaan se on ollut BBC;llä Special Agent Dick Barton-kuunnelmasarjan tunnari joskus 1940-50-luvulla.
En pikaisesti hakien löytänyt tietoa, että sitä olisi esitetty Suomessa. Jostain netistä edellisessä haussani löytyi tieto, että se olisi ollut Templen tunnari.
Coronation Scot-kappale ei herätä minussa mitään muistoja.
Kertokaa hyvät immeiset, jos joku tietää...

Minä täällä taas - vuonna 2000 on Tampere vastannut Kysy kirjastonhoitajalta - palstalla, että Devil´s Galop on ollut Paul Templen tunnari. Sitä on kommentoinut joku lukija, että alkuperäinen tunnari on ollut Coronation Scot
Sitä on ilmeisesti käytetty siihen aikaan, kun Devil´s Galop on ollut kiinni Dick Bartonissa.

Sen sijaan Bachin Toccata ja fuuga on ollut ranskalaisen animaatiosarjan "Olipa kerran ihminen" alussa ja lopussa. Siitä muistan sen itsekin.

Ei ollut kysyttyä musiikkia Vahtosen jaksossa "Vahtonen maksaa velan". Ei myöskään muissa Vahtosissa, jotka olen käsiini saanut. Paul Temple sarjoissa Suomessa tosiaan tuo Devil´s Galop, mutta Englannissa Coronation Scot (muutamia jaksoja olen kuunnellut BBC:n nettisivuilta vuosia sitten). "Olipa kerran ihminen" -tv sarja taitaa olla uudempaa tuotantoa, kuin tuo kuunnelma, jota ajan takaa. Meillä ei vielä tuohon aikaan edes ollut televisiota (70-luvun puolivälissä). Muistaakseni kuunnelmat tulivat keskiviikkona siten, että niitä tuli kaksi eri kuunnelman jaksoa peräkkäin. Ensin tuli mahdollisesti Paul Cox (tai joku muu, jossa oli Joel Rinne) ja senjälkeen heti perään tuo kysymäni, joka saattoi olla jonkinlainen kummitustarina tms. joka kuitenkin alkoi aina tuolla Bachin musiikilla ja se jo sai kylmät väreet kulkemaan selkää pitkin. En kuitenkaan saa päähäni mistä kuunnelmasta oli kyse.

Hassua, minäkin muistan Coxin niiltä ajoin kun asuimme Oulunkylässä, eli ennen vuotta 1972, ja sen vihelletyn alkumusiikin, samoin Templen ja Vahtoset, Vahtosten musiikki oli lyhyt ja niukka, eikä mitenkään mieleenpainuva.
Käsittämätöntä on se, että minäkin muistan selvästi tuon Toccatan ja fuugan, sekä tuon saman tunnelman - mutta en käsitä, mikä oli kuunnelma. Silloin meilläkään ei ollut telkkaria, ja Olipa kerran elämä on esitetty kuulemma ensi kertaa 1978.
Tässä https://www.facebook.com/groups/626816477337671/posts/2381468645205770/
on erään facebookin sivun luettelo vanhoista jännityskuunnelmista, en näitä kaikkia muistanutkaan. Majuri Marras oli myös eräs suosikkimme, niitä on Areenan Audiossa, mutta vaikuttaa siltä, että niissä ei ole alkumusiikkia.
Harmittaa, kun en muista!
Nyt kuulokkeissani on käynnissä Vallankumous Ylä-Safanissa, ei ollut alkumusiikkia.
Etsin vielä...yritän etsiä myös jonkun ystävän, joka muistaisi, kaikilla tähän mennessä on mielessään Temple ja Cox.

Se miksi tuo Bachin musiikki yhdistyy nimenomaan Templeen ja Coxiin johtunee siitä, että ellen väärin muista niin silloin tuli kaksi eri kuunnelman jaksoa aina peräkkäin, joista toisessa esiintyjänä oli Joel Rinne. En muista kumpi, vai oliko kumpikaan noista ym. kuunnelmista, mutta tuon Rinteen liitän jotenkin tähän samaan tilanteeseen. Jotenkin on jäänyt mieleen, että kyseessä oli pikemminkin kummitustarina, kuin pelkkä jännityskuunnelma. Senverran pelottava ja ahdistava tunnelma niissä oli. Kyselin jopa ulkomailla asuvalta vanhalta koulukaveriltani muistaisiko hän mikä oli kyseessä, sillä hän oli myös kuunnelmafani. Valitettavasti hänkin veikkasi jotakin Vahtosen jaksoa. Voihan se tietysti olla, että jossain Vahtosessa sellainen musiikki olisikin, sillä kaikkia Vahtosiahan Yle ei ole julkaissut, jos heilllä on edes arkistoissaankaan niitä kaikkia enää.

Ahaa...voipi olla. Itse en muista tuota kaksijaksoisuutta.
En ole tähän mennessä tavoittanut ketään, joka tarjoaisi muuta kuin Templeä - jota yhä useammat veikkaavat - tosi on, että Ylellä ei taida olla enää tallella kaikkia Vahtosia. Kuitenkin Bach on tyylillisesti niin vahva ja "ulkomainen" että minun on vaikea uskoa, että Tauno ja Aili olisi päästetty irti moisella paatoksella. No, ehkä asia vielä selviää. Tässä tulee samalla kolatuksi vanhat tututkin - ja huomatuksi, että valitettavasti moni kuunnelmafani on siirtynyt yläkerran yleisöön.

Hei, en ole tavoittanut ketään, joka muistaisi nuo sävelmät. Sen sijaan muuan ystävä vinkkasi kuunnelmista Dickie Dick Dickens ja Kurvi & Kurvi, jotka muistan hämärästi, mutta en sitä, olisikio niissä ollut musiikkia. On vaikea kuvitella, että Kurvien jutussa olisi ollut Bachia....? En voi koekuunnella juuri nyt, kun kuulokkeet hajosivat. Mitä sanot?

Hei, ei ole kyseistä…

Hei, ei ole kyseistä musiikkia Dickie Dick Dickens kuunnelmissa, ainakaan noissa 16:ssa jaksossa, jotka olen kuunnellut. Sitäpaitsi ne ovat yksittäisiä kuunnelmatarinoita, eikä jatkosarja. Sama tilanne Kurvien kanssa. Niissä on kyllä alkumusiikki, mutta ei ainakaan näissä kuudessa jaksossa (Eleonora ei unohtanut, Galoppi kahdelle torvelle ja yhdelle yksityssihteerille, Haulikolla ei soiteta häävalssia, Judomestarillekin käy kalpaten ,Koulussa ei sovi kummitella,Ei auta itku maailmanmarkkinoilla), jotka olen äskettäin kuunnellut, ole kyseistä musiikkia.
On kyllä harvinaisen vaikea löytää oikeata kuunnelmaa ja olen aivan varma, että sellainen jatkokuunnelma silloin aikoinaan tuli. Kukaan ei vain muista mikä se oli, vaikka monet muistavat nimenomaan sen alkumusiikin. Ilmeisesti se alkumusiikki oli
niin vaikuttava, että kukaan ei muista varsinaisesta kuunnelmasta yhtään mitään :)
Pitäisi jostain löytää vanhat radio-ohjelma tiedot, mutta sellaista tietokantaa ei liene olemassa, vaan täytyisi alkaa kaivella noita alussamainittuja katso-lehtiä 70-luvulta.

En usko, että radio-ohjelmatiedoissa olisi mainittu alkumusiikkia tai teemaa. Meille ei koskaan tullut Katso-lehteä, mutta muistelen, että senkin tiedot olivat hyvin pelkistettyjä. Kunpa tietäisi muusikot, jotka niitä esittivät...taitavat olla korkeammilla estraadeilla nykyään, samoin kuin näyttelijätkin.
Tällaisissa tilanteissa aina ottaa päähän, kun ei itse muista, eikä löydy toisiakaan muistajia. Entisenä tietopalvelun ammattilaisena tuntuisi hassulta antaa periksi, mutta jätänpä asian hetkeksi hautumaan - kunnes muistan taas jonkun aikalaisen tai jotain muuta valaisevaa.

Kun edes saisi tiedot siitä mitkä olivat ne kuunnelmat, jotka tuolloin 73-78 vuosina esitettiin ja onko siellä sellaista kautta, jolloin keskiviikkoisin olisi tullut kaksi peräkkäistä kuunnelmalähetystä, eri kuunnelmista. Niin niistä voisi ehkä arvuutella paremmin.

Nuo tuolla aikaisemmin mainitussa linkissä olevat Vahtoset voisivat olla yksi vaihtoehto, jossa kyseinen musiikki olisi ollut. Sitä mieltä on yksi koulukaverini, joka noita myös aikoinaan ahkerasti kuunteli. Pitäisi jostain saada selville, onko niitä esitetty tuolloin 73-78 vuosien aikana . Tietenkin, jos jollain olisi nuo tallessa niin voisi heti tarkistaa.Tuossahan nuo mahdolliset ehdokkaat ovat:
"Piru Ja Vahtosen Pikkusormi
Kuolema Vahtosen Kynnyksellä
Vielä Te Vaikenette Vahtonen
Kuuntele Zarahustraa Vahtonen
On Kysymys Vaimostanne Vahtonen"

Sen tiedän, että näissä allaolevissa sitä kyseistä alkusoittoa ei ole, koska nämä on muutamia aikoja sitten lähetetty uudestaan ja ovat minullakin nauhoitettuna:
"Vahtonen ei vedä vesiperää
Vahtonen ja taivaanvuohen ongelma
Vahtonen maksaa velan
Vahtonen muistoissamme
Vahtonen nousee haudasta"

Kummallista, kun itse muistaisin, että kyseessä oli pikemminkin joku kummitusjuttu, kuin pelkkä jännäri. Enkä saa päästäni sitä mielikuvaa, että samalla kertaa tuli toinenkin kuunnelma ensin, jonka jälkeen tuli tämä kyseinen. Jotenkin tuo myös nostaa mielikuvan Philip Marlowen Nainen järvessä kuunnelmasta, mutta sekään se ei ollut. On kyllä hankala tapaus ja jäänyt vaivaamaan pahasti.

Sanopas muuta, kuoma. Lähetin kysymyksen Areenan kysymyspalveluun. Sieltä on hidasta saada yleensäkin vastaus, ja tämä, jos he yleensä yrittävät, lienee pitkällinen juttu, mutta odotellaan...oman katselu-ja kuuntelusysteemini ongelma ei ollutkaan hajonneet kuulokkeet, vaan jokin softajuttu. Olen aina katsonut tv:tä tietokoneen kautta, ja nyt katosivat kaikki äänet, enkä saa niitä asennetuksi takaisin näillä eväillä. Niinpä en pysty nyt avustamaan lisäkuunteluilla, kun koko toosa on mykkä.

Kiitoksia. Olen kyllä itsekin vuosia sitten sinne kysymyksen lähettänyt samasta aiheesta mutten ole vastausta saanut. Toisaalta, kesti yli viisitoista vuotta saada esim. Välskärin kertomukset uusintana. kun ahkerasti heitä toivomuksilla pommitin.
Nyt vahingosta viisastuneena otin sitten kyseiset jaksot talteen, jos haluan uusiksi kuunnella. Elinikä ei enää riittäisi uudelleenlähetyksen aneluun :)

Heh, heh, vai olit Sinä se Välskärin uusintojen salaisuus. Kiitos vain....
Nyt tuli nopsa vastaus. Ainoa vain että se oli plaatua ei oo ei tuu eikä tilata. Eli mappeja on Ylen ja Radioteatterin arkistossa niin hirveät määrät että kukaan ei ennätä niitä kaivamaan.
Rauni Ranta olisi ollut hyvä asiantuntija, vahinko että on kuollut 2 v sitten. Eipä taida olla enää muitakaan ko ohjelmien ohjaajia tai näyttelijöitä hengissä.
Pitänee pistää pensselit santaan - ja toivoa, että vastaus löytyisi jossain vaiheessa sattumalta. Hyvää talven odotusta, kuoma, ehkä tässä vielä joskus törmätään jossakin.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.