Minulle kerrottiin, että raudan päällä ei saa istua, sillä se aiheuttaa terveysongelmia (suolistoon ja munuaisiin). Pitääkö tämä paikkansa? Istun toisinaan max. 10-15min rautaisen (huoneenlämpöisen) "penkin" päällä.
Vastaus
Kysymykseen ei selkeää vastausta löytynyt. Tässä joitakin lainauksia ja linkkejä sivustoille, joiden kautta asiaa voi pohtia.
Tieteen kuvalehden sivuilla kerrotaan seuraavaa: ”Metalleilla on usein hyvä lämmönjohtokyky. Kun ihminen koskettaa metallia, joka on kylmempi kuin iho, lämpö alkaa nopeasti siirtyä ihosta metalliin. Iho jäähtyy, ja siksi metalli tuntuu kylmältä.” (https://tieku.fi/ihminen/elimisto/hyva-lammonjohtokyky-saa-metallin-tuntumaan-kylmalta )
Netistä löytyi useita artikkeleita kylmettymisen yhteydestä virtsatietulehduksiin, mutta näissä lähes kaikissa kumottiin näiden välinen yhteys urbaanilegendana. Esimerkiksi terveyskirjasto kertoo seuraavaa: ”Vastoin yleistä uskomusta kylmettyminen ja uiminen eivät lisää virtsatietulehdusten riskiä.” (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00615 )
Avainapteekkien sivustolla kuitenkin mainitaan, että kylmällä istuminen voi edesauttaa virtsatietulehduksen syntyä: ”Bakteerien matka virtsarakkoon helpottuu, jos kylmä on supistanut virtsaputken pintaverisuonia ja avannut reittiä. Niinpä kylmällä kivellä istuminen tai kylmässä vedessä uiminen voi todellakin altistaa virtsatietulehdukselle.” https://avainapteekit.fi/saako-kylmalla-kivella-istumisesta-pissataudin/
Uskomus raudalla istumisen haitallisuudesta saattaa liittyä juuri tuohon raudan lämmönjohtokykyyn ja ”kylmyyteen”, jolloin huoneenlämpöinenkin rauta tuntuu kylmältä. Kylmällä istuminen taas yhdistettiin virtsatietulehduksiin, mutta sekin tosiaan hyvin usein kumottiin yleisenä uskomuksena.
Kommentoi vastausta