Rauma

Viimeisimmät vastaukset

105 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Onko Kalevalaa käännetty kreikaksi? Jos on niin mistä sen voisi hankkia itselle. 42 24.8.2020 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kirjastossa on lainakappaleet kreikankielisen Kalevala-valikoiman painoksista 1991 ja 2004. Sieltä saa kaukolainoja oman kirjaston kautta. https://www.finlit.fi/fi/kirjasto Kalebala : to finlandikó épos Ekman, R. W. ; Martzoúkou, María N. Kastaniōtēs cop. 2004. [2., täyd. p.] Julkaisija  Athēna : Kastaniōtēs cop. 2004. ISBN 960-03-3729-2 nidottu Kirjaa voi etsiä myös nettidivareista, myös kreikkalaisista koska kustantaja on kreikkalainen.  
Tauno Koskelan runo joka alkaa sanoin Koko suvisen yön olen... Miten jatkuu? 55 12.5.2020 Runo on nimeltään En enää etsi sanoja ja jatkuu näin: ”Koko suvisen yön olen saarta kiertänyt ja vedenrajasta sinulle sanoja etsinyt.” Koko runo löytyy Tauno Koskelan runokokoelmasta Monterilai : runoja kahdella kielellä (Länsi-Suomi, 1996). Runo on myös kuunneltavissa Tauno Koskelan itse lausumana osoitteessa http://www.raumakuvasto.fi/index.php?url=http://www.raumakuvasto.fi/tiedosto.php?id=1225 
Raumakuvaston nettisivulla on tieto: "Kansalaissodassa punaisten puolella kaatuneiden muistomerkki paljastettiin Rauman vanhalla hautausmaalla vuonna 1944."… 55 20.4.2020 Lehdessä Länsi-Suomi tiistai 29.8.1944 s.2.: "Muistokiven paljastus Rauman hautausmaalla viime sunnuntaina. Rauman Sos.dem. Työv.yhd. on hankkinut v. 1918 tapausten yhteydessä surmansa saaneiden haudalle muistokiven, jonka paljastustilaisuus pidettiin viime sunnuntaina. Yleisöä tilaisuudessa oli n. kolmisensataa henkilöä. ---"  Tilaisuus pidettiin siis sunnuntaina 27.8.1944 Kaarlo Reunasen veistämän muistomerkin viereen liitettiin nimipaasi, joka paljastettiin syyskuussa 1972 ja jossa on 147 sisällissodassa ja vankileireillä menehtyneen raumalaisen nimet. (Heino, Ulla: Rauma: Idylliä ja tehokkuutta 1875-2000, 2002, s.274)  
Mikäköhän se kirja on jossa Minttu (?) saa villapaidan joka on tehty hänen mielestään kamalasta haisevasta villasta? 42 6.4.2020 Minttu-kirjoista tällaista tarinaa ei löytynyt, mutta kyseessä taitaa olla Maikki Harjanteen toinen hahmo Vanttu ja kirja Vanttu ja pässi. Pässi keritään ja Vantulle ollaan tekemässä villoista paitaa. Vanttu ei pidä ajatuksesta, koska villa haisee ja hän yrittää hävittää kerityt villat. Muutaman mutkan kautta Vanttu hyväksyykin villapaidan. Lisätietoja kirjasta Vanttu ja pässi https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/saha3%253Au19d37dee-d74b-40a9-a462-bc8ed50faaf8
Mitä sukunimi Paajanen tarkoittaa? 173 3.9.2019 Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan teos ”Sukunimet” (Otava, 2000) kertoo, että sukunimen ”Paajanen” sisällöstä ei ole varmaa tietoa. Tietoja nimestä on 1500-luvun puolivälistä alkaen Savosta ja Karjalankannakselta. Savosta nimeä on levinnyt myös Pohjois-Pohjanmaalle. Paikoin vanhat kirjoitusasut voitaisiin lukea Paija tai Paja –nimiksi. Vuonna 1998 Suomessa on asunut 1930 Paajasta.
Löytyykö karaokelevyä, jossa olisi Reijo Taipaleen kappale Tonavan aallot? 107 20.8.2019 Valitettavasti Reijo Taipaleen Tonavan aallot –kappaletta ei löydy kirjastojen karaokelevyiltä. Internetistä löytyi ammattilaiskäyttöön tarkoitettu levy. Tonavan aallot (= Donauwellen / Valurile Dunarii) on Iosif Ivanovicin sävellys, joka tunnetaan suomeksi myös nimillä Häämuistojen valssi ja Muistojen laulu. Häämuistojen valssissa on eri sanoitus, mutta se löytyy ainakin seuraavilta karaokelevyiltä: Cover karaoke, vol. 4 : Puhu hiljaa rakkaudesta sekä Finnhits karaoke 16 : Valssin hurmaa 2.
Miksi useimmat kissat viihtyvät saunan lauteilla? 418 14.5.2019 Kissat hakeutuvat lämpimiin paikkoihin. Uunin vierustat, lämpöpatterit ja muut lämpimät paikat ovat kissalle mieleen.  Turhaan ei puhuta vilukissoista. Lisäksi jotkut rotukissat tarvitsevat lämpöä ohuen karvapeitteen takia. Tosin lämpökään ei aina selitä kissan mielipaikkoja. Äidilläni oli kissa, joka mielellään nukkui kylmässä saunassa. Kissa hakeutuu suojaisiin ja hämäriin paikkoihin ja viihtyy melko ylhäällä. Ehkä sauna sopii tähän tarkoitukseen. Saunomistakin jotkut kissat harrastavat. Siinä piilee kuitenkin vaaransa. Kissan lämmönsäätely toimii eri tavoin kuin ihmisellä ja kuumassa kiukaassa on riskinsä. Savon Sanomien artikkelissa kerrotaan lemmikkien saunomisesta. https://www.savonsanomat.fi/teemat/arki/Lemmikit-lauteilla/683621
Miten kierrätän läpipainopakkauksen, missä on sekä muovia että alumiinifoliota? Muoviin vai metalleihin? 77 9.4.2019 Rauman seudun jätehuoltolaitoksen ohjeissa lukee, että lääkkeiden läpipainopakkaukset laitetaan sekajätteisiin. https://www.rauma.fi/raumanseudunjatehuoltolaitos/
Kuka on Varpu Välimäki 158 1.2.2019 Varpu Välimäki on vuonna 1934 Kurkijoella syntynyt lastenkirjailija. Hänen tuotantonsa ajoittuu enimmäkseen 1980- ja 1990-luvuille. Hän on kirjoittanut satuja, lastenromaaneja ja -runoja ja kuvakirjoja. Kuvittajana monissa kirjoissa on Heljä Tamminen. Ismo Loivamaan toimittamassa kirjassa Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 2 (BTJ Kirjastopalvelu 1999) on muutaman sivun esittely kirjailijasta.
Mitkä kirjat ovat suosittuja genressä satiiri? 108 14.9.2018 Rauman kaupunginkirjastossa ei ole hyllypaikkaa satiiri (tosin genre ja hyllypaikka eivät ole sama asia) mutta asiasanalla satiiri löytyy tietokannasta Satakirjastot.fi mm. Tuomas Kyrön, Roope Lipastin ja Miika Nousiaisen suosittuja kirjoja.
Luin Virpi Adamssonin kirjan Repe. Siellä loppupuolella oli tekstiä nuutinpäivästä ja esiintyi sanat ruajuandroi ja örfliitei. Mitäköhän ne on? 170 10.1.2018 Örfliitei on monikkomuoto sanasta öörfliit, joka tarkoittaa korvapuustia. Sen sijaan sana ruajuandroi onkin vähän arvoituksellisempi. Hannu Heinon Raumlaine sanakiri -teoksesta voi löytää sanan ruaju, joka tarkoittaa pieksuja. Adamssonin kirjan yhteydessä käytetty ruajuandroi tarkoittaa todennäköisimmin leipää, jonka päällä on jonkinlaista lihaa.  Lähteet: Koskela, Tauno: Sillail oikke: rauman kielen sanoja ja sanontoja.  Heino, Hannu: Raumlaine sanakiri: rauma-suomi-rauma -sanakirja.    
Kaipaisin tietoja kirjasta, joka kertoo Suomen ja Neuvostoliiton rajaseudusta ehkä 1920- tai 1930-luvuilla. Kirjassa kerrotaan tapauksista, joissa rajaseutujen… 266 6.7.2017 Kyseessä lienee Maria Lähteenmäen teos Maailmojen rajalla: Kannaksen rajamaa ja poliittiset murtumat 1911-1944. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Hämeenlinna 2009. Tutkimus käsittelee Kannaksen ja erityisesti Terijoen aluetta ja sen ihmisten arkisia valintoja poliittisesti jännittyneessä tilanteessa. Maria Lähteenmäki on arktisten alueiden ja Suomen historian professori Itä-Suomen yliopistossa. Hän on myös Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa.
Löytyykö netistä Tauno Koskelan lausumana hänen runonsa :Ennen ehto eväkses 257 4.5.2017 Ennen ehto eväkses löytyy Tauno Koskelan lausumana CD-levyltä Luuvartim Boja: Luanikast reissu - Raumlaissi veisui ja värsyi. Kyseinen levy on kuunneltavissa netissä Spotify musiikkipalvelussa. Palveluun täytyy rekisteröityä Facebookin kautta tai sähköpostiosoitteella. Toki levy on myös lainattavissa kirjastossa.
Tiedustelisin onko kirjasarjaan:Lev Grossman the magicians trilogy tulossa suomalaista käännöstä? (Ruotsiksi on käännetty) Jos sellaista ei ole tulossa voiko… 670 12.4.2017 Kustantajien ennakkotiedoista ei löydy Lev Grossmanin kirjoja suomeksi. Kustantajille voi ehdottaa käännettäviä teoksia. Suomalaisista kustantajista esimerkiksi Kustannus Oy Jalava ja Kustannusosakeyhtiö Kirjava julkaisevat fantasiakirjallisuuden käännöksiä. Kustantajien yhteystietoja löytyy esimerkiksi täältä: http://www.kirjastot.fi/kirjallisuus/kustantajat
Onko teillä mahdollisesti sähköisiä tiedostoja, jotka auttaisivat koulutyössäni? Aiheena on Suomen vapaussota 1918 ja minun pitäisi pohtia kuinka vapaussota on… 102 30.11.2016 Sisällissodan ajalta löytyy mikrofilmeinä tuolloin ilmestyneet sanomalehdet Rauman Lehti ja Länsi-Suomi. Kirjallisuudesta mainitsen erityisesti Tapio Niemen Raumalaisten sisällisota 1918, josta löytyy lisää lähdeaineistoa ja tutkimuskirjallisuutta aiheeseesi. Teosta ei ole kylläkään sähköisessä muodossa.
Mitä Ivan Southallin kirjoja on suomennettu,saisiko myös alkuperäiset nimet ja ilmestymisvuodet.Onko niistä filmiversioita. 258 9.7.2015 Ivan Southallin (1921-2008) teoksista on ilmestynyt suomeksi Pakkolasku pimeään 1969 (To the Wild Sky), Pensaspalo 1970 ( Ash Road), Päästä pallo lentoon 1970 (Let the Balloon Go) ja Kaupunki on meidän 1973 (Chinaman’s Reef is Ours). Kirjojen kustantaja on Otava ja ne julkaistiin sarjassa Otavan nuortenkirjoja. Elokuvasovitus on tehty kirjasta Päästä pallo lentoon vuonna 1976. Elokuvan ohjasi Oliver Howes. Southallin teoksesta Hills End on myös tehty televisiosarja.
Miten e-kirjan lainaaminen onnistuu satakirjastojen uudessa verkkokirjastossa? 304 4.12.2014 Satakirjastojen verkkokirjaston osoite on www.satakirjastot.fi. Löytääksesi e-kirjat klikkaa "laajennettu haku" ja valitse sitten aineistolajiksi e-kirja ja klikkaa hae. Saat näkyville kaikki satakirjastojen e-kirjat. Voit klikata haluamaasi kirjaa, jolloin avautuu ruutu johon voi syöttää käyttäjätunnuksen ja salasanan. Sitten pääset lainaamaan haluamasi kirjan. Tarvitset koneellesi myös lukuohjelman, jonka saat ladattua samalta sivulta, missä e-kirjat lainataan. Tätä kautta lainaamisen pitäisi onnistua.
Mistä saa salasanan että voisi uusia lainoja jotka pitäis huomenna palauttaa 219 9.10.2014 Saat uuden salasanan vain käymällä henkilökohtaisesti kirjastossa. Voit uusia lainasi myös soittamalla tai lähettämällä sähköpostia kirjastoon. Satakunnan kirjastojen yhteystiedot löytyvät sivustolta www.satakirjastot.fi
Mitä harry kullmanin nuortenkirjoja on elokuvattu? Mitä kirjoja on ilmestynyt kustantamoiden nuortenkirjasarjoissa, kuten esimerkiksi nuorten toivekirjasto ja… 1768 24.7.2014 Löysin vain yhden elokuvan Swedish Film Databasen (http://www.sfi.se/en-GB/Swedish-film-database/) kautta, jossa idea on Harry Kullmanin. Elokuvan nimi on Harry, Rosan och sladden ja se on tehty vuonna 1971. Vanhemmista kustantamojen nuortenkirjasarjoista ei ole olemassa kattavaa listausta. Usein kirjasarjassa ilmestyneet kirjat on listattu kirjan takalehdillä, joten voit itsekin etsiä niitä kirjastosta. Gummeruksen nuortenkirjaston kirjoista löytyy lista internetistä osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Gummeruksen_nuorten_kirjasto Nuorten toivekirjastosta on olemassa Tornion kirjaston laatima listaus: WSOY:n Nuorten toivekirjasto (NTK) kirjaluettelo Luettelon laatinut: Heikki Kaikkonen Kirjailija Kirjan nimi Nro Amundsen...
Onko museolentokoneista kirjoitettu lehdissä heinäkuun 2014 aikana? 393 23.7.2014 Kankaanpään seutu 21.7.2014 kirjoitti Jämi Fly Inn-tapahtumasta, missä lensi museolentokoneita Satakunnan kansassa on 9.7.2014 Jämi Fly Inn-tapahtumasta artikkeli. Lisäksi ilmestyy Feeniks-lehti, joka on ilmailuhistoriallinen neljännesvuosittain ilmestyvä Ilmailumuseoyhdistys ry:n jäsen- ja tiedotuslehti.